MENI
15.4.2008

DOM NARODA PARLAMENTA BIH BI SE SUTRA TREBAO IZJASNITI O ''POLICIJSKIM ZAKONIMA'' (ONASA)



U Sarajevu je za sutra u 14.00 sati zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj bi se delegati trebali izjasniti o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije.
Na predloženom dnevnom redu su zahtjevi Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH po hitnom postupku.

Radi se o prijedlozima koje su usaglasili Ured visokog predstavnika (OHR), Stranka za BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koji predstavljaju kompromis do sada razmatranih prijedloga zakona iz ove oblasti.
Suština postignutog kompromisa svodi se na amandman u kojem se navodi da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između budućih državnih agencija i lokalnih policijskih tijela, kao i ostali detalji policijske strukture biti regulisani nakon reforme Ustava BiH, u skladu sa tri principa Evropske komisije (EC).
Ta pitanja, kako se navodi, biće regulisana u dva temeljna zakona - Zakonu o policijskoj službi i Zakonu o policijskim službenicima BiH, koji će se zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a biće usvojeni najkasnije godinu nakon usvajanja Ustava BiH.
Delegati bi u drugom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima.
Prijedlogom zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu se propisuju uslovi i postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, te njihov boravak  u BiH, dok je cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima stvaranje pretpostavki za provođenje Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, odnosno poboljšanje organizacione, tehničke i operativne sposobnosti Službe za poslove sa strancima.
Na predloženom dnevnom redu je i više zakona u prvom čitanju, te davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću