MENI
15.4.2008

PARLAMENT BIH: JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZKP BIH (ONASA)



Ustavno-pravne komisije oba doma Parlamenta BiH organizirale su danas u Sarajevu javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH. 
U javnoj raspravi učestvovali su predstavnici Vijeća ministara BiH, kao predlagača, entitetskih resornih ministarstava, Suda i Tužilaštva BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, enitetskih vrhovnih sudova, kantonalnih i okružnih sudova, te predstavnici tužilaštava entiteta, Apelacionog suda i Javnog tužilaštva Brčko Distrikta i advokatskih komora.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso iznijela je nekoliko načelnih primjedbi na ponuđene izmjene i dopune koje su se odnosile, prije svega, na tvrdnju predlagača da za realizaciju novih rješenja nisu potrebna dodatna finansijska sredstva. 
Njene zamjerke odnosile su se na odredbu kojom se predviđa uvođenje prakse prepisivanja audio-snimaka glavnog pretresa na zahtjev stranaka i branitelja, te na odredbe kojima se definiraju mogućnosti žalbe na drugostepenu presudu i uslovi za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. 
Iako Sud BiH načelno podržava uvođenje ovih izmjena, M. Kreso je naglasila da je prije konačnog usvajanja zakona potrebno preispitati eventualne posljedice njihove primjene u praksi, budući da zahtijevaju dodatna finansijska sredstva, prostorne kapacitete, te imenovanje novih sudija i zapošljavanje određenog broja stručnih kadrova. 
Predsjednica Suda BiH naglasila je da je protiv planiranog ukidanja zakonske odredbe koja propisuje da mjera pritvora osumnjičenoj osobi može biti izrečena ukoliko ona predstavlja prijetnju sigurnosti građana ili imovine, s čim se složio i tužilac Tužilaštva BiH Adnan Gulamović, koji je stav te institucije argumentirao tvrdnjom da veliki broj potencijalnih svjedoka izbjegava govoriti dok se glavni osumnjičenici po određenom predmetu nalaze na slobodi. 
Predsjednik VSTV Branko Perić je podržao ovu izmjenu, ali je naglasio da se protivi uvođenju prakse prepisivanja audio-snimaka, apelirajući na predlagača i druge nadležne da još jednom preispitaju i odredbe koje se odnose na podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti. 
Asim Crnalić iz Advokatske komore Federacije BiH ukazao je na propuste koji se odnose na procesnu neravnopravsnot tužitelja i branitelja, zahtijevajući da se izmjenama i dopunama ZKP-a odbrani omogući jednak instrumentarij koji je na raspolaganju tužiteljima. 
Aktuelni ZKP BiH stupio je na snagu 2003. godine i od tada je iz različitih razloga izmijenjen i dopunjen već pet puta.
Cilj sveobuhvatnih izmjena i dopuna koje se predlažu za usvajanje je poboljšanje zakonskog teksta u smislu ispravljanja grešaka, bolje i jasnije formulacije određenih odredaba, kao i uvođenje novih rješenja koja trebaju dodatno obezbijediti pravedan i efikasan krivični postupak. 
Osim toga, cilj je smanjiti broj pojedinačnih izmjena i dopuna i dodatno osigurati pravnu sigurnost građana pred zakonom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću