MENI
11.4.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH USVOJIO ZAKON O REFORMI POLICIJE U BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je kasno sinoć dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.
Radi se o Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Zakonu o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH. 
Predstavnici tri stranke - Stranke za BiH), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - prethodno su povukli sa dnevnog reda Parlamenta BiH svoje prijedloge zakona o reformi policije.

Takav potez obrazložili su da su postigli dogovor o jedinstvenom tekstu tog zakona. 
Zastupnici su usvojili nove, četvrte prijedloge zakona, koje su usaglasili politički predstavnici u BiH s Uredom visokog predstavnika (OHR). 
Usaglašenim tekstom zakona nudi se kompromisna formulacija, oko koje je bilo najviše govora, a prema kojoj će buduća policijska struktura odgovarati ustavnoj strukturi zemlje. 
Za predložene zakone glasala su 22 poslanika, 19 ih je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan. 
Za prijedloge zakona o policiji glasali su poslanici Stranke za BiH, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990, Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratske narodne zajednice (DNZ) BiH. 
Protiv su bili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Srpske demokratske stranke (SDS), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) "Sefer Halilović" i Demokratske narodne stranke (DNS). 
Reforma policije u BiH prema evopskim standardima osnovni je uslov da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU). 
Predstavnici Direkcije EU za proširenje poručili su jučer da bi BiH mogla potpisati SSP ovog ili narednog mjeseca ako Parlament BiH usvoji zakone o reformi policije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću