MENI
10.4.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PBIH: U TOKU RASPRAVA O USAGLAŠENIM ZAKONIMA SBIH, SNSD I OHR O REFORMI POLICIJE (ONASA)



U Zastupničkom domu Parlamenta BiH u toku je rasprava o prijedlozima dvaju zakona iz oblasti reforme policije u BiH, koje je večeras na usvajanje po hitnom postupku predložio kolegij ovog doma.
Radi se o prijedlozima koje su usaglasili OHR, Stranka za BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koji predstavljaju kompromis do sada razmatranih prijedloga zakona iz ove oblasti.

Suština postignutog kompromisa svodi se na amandman u kojem se navodi da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između budućih državnih agencija i lokalnih policijskih tijela, kao i ostali detalji policijske strukture biti regulisani nakon reforme Ustava BiH, u skladu sa tri principa Evropske komisije (EC). 
Ta pitanja, kako se navodi, biće regulisana u dva temeljna zakona - Zakonu o policijskoj službi i Zakonu o policijskim službenicima BiH, koji će se zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a biće usvojeni najkasnije godinu nakon usvajanja Ustava BiH. 
Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH odgovaraće ustavnoj strukturi zemlje, navodi se u amandmanu koji je predstavljen kao kompromis prihvatljiv za parlamentarnu većinu, uz izuzetak Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, čiji su zastupnici ostali pri ranijim stavovima. 
Zagovornici usvajanja ovih zakona, prije svih zastupnici SNSD, Stranke za BiH i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990, svoje stavove pravdali su činjenicom da se radi o uslovu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije (EU), dok su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i SDA tokom rasprave istaknuli da ponuđeni zakonski prijedlozi ne nude reformu policije i "betoniraju postojeće loše stanje". 
Jednim od zakona predviđeno je osnivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podrušku, dok će na osnovu drugog zakona biti formirani Nadzorni odbor, Odbor za žalbe policijskih službenika i Odbor za žalbe građana. 
Na dnevni red večerašnje vanredne sjednice uvršten je i zahtjev predsjedavajućeg Zastupničkog doma Milorada Živkovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a o svim tačkama dnevnog reda zastupnici će glasati po okončanju rasprave.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću