MENI
10.4.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH OBAVIO RASPRAVU O RADU TUŽILAŠTVA BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je obavio raspravu o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini.
Zastupnici su iznijeli nekoliko zamjerki koje se uglavnom odnose na neefikasnost i sporost rada Tužilaštva. 
Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Momčilo Novaković je naveo da nepostojanje pravilnika i loša organiziranost u radu Tužilaštva utiču na njegovu efikasnost, te je ovoj instituciji zamjerio i da radi bez strategije i kriterija za procesuiranje ratnih zločina.

Zastupnik Demokratske narodne zajednice (DNZ) Rifat Dolić ocijenio je da sporost u radu Tužilaštva izaziva nepovjerenje građana u rad pravosudnih institucija, dok je zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Sefer Halilović kao osnovni razlog za neefikasnost Tužilaštva naveo nepostojanje jedinstvenog pravnog sistema.
Jedan dio zastupnika je tokom diskusije iznio i sumnju da Tužilaštvo BiH, kao i druga tužilaštva u BiH, rade pod političkim pritiskom, što se reflektuje na njihove rezultate. 
U nastavku sjednice će zastupnici obaviti raspravu o Programu mjera za primjenu sporazuma CEFTA, te o davanju saglasnosti na dva međunarodna sporazuma, nakon čega bi trebalo uslijediti glasanje o svim tačkama dnevnog reda, među kojima su i zahtjevi za razmatranje "policijskih zakona" po hitnom postupku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću