MENI
9.4.2008

SUTRA NASTAVAK SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu će sutra biti nastavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj bi se zastupnici, nakon što obave raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda, trebali izjašnjavati o zahtjevima za razmatranje po hitnom postupku prijedloga zakona o reformi policije, koje su u proceduru uputili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka za BiH i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

"Prva stvar koju sutra trebamo uraditi je dovršiti sjednicu i raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda. Potom ćemo pristupiti glasanju od tačke do tačke... Doći ćemo na zahtjeve za hitne postpuke po zakonima iz oblasti policije i tada će se Zastupnički dom izjašnjavati o proceduri - da li će prihvatiti da se ti zakoni razmatraju po hitnoj proceduri, ili će to odbiti. Ovisno od toga, izjašnjavaćemo se o predloženim zakonima. Ako se ne prihvate zahtjevi za hitnu proceduru, ti zakoni idu u redovnu proceduru, i to redoslijedom kako su ih predlagači podnosili", izjavio je dopredsjedavajući ovog doma Beriz Belkić za Agenciju ONASA. 
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH prekinuta je prošle sedmice, nakon što je obavljena rasprava o zahtjevima za izjašnjavanje po hitnom postupku o prijedlozima 'policijskih zakona', uz neformalni zaključak da se vrijeme do 10. aprila iskoristi za dodatne konsultacije o ovom pitanju. 
Neslaganja vodećih parlamentarnih stranaka o prvobitnim prijedlozima zakona o reformi policije, koje je sačinila Radna grupa, odnosno Vijeće ministara BiH, dovela su do toga da u proceduri postoje tri prijedloga različitih predlagača. 
Prijedlozi zakona SNSD su, ustvari, prijedlozi koje je ranije uputilo Vijeće ministara BiH, ali koji nisu prošli komisijsku fazu, dok je Stranka za BiH u njih ugradila amandmane i njihovim usvajanjem uslovljava podršku zakonskim prijedlozima. 
Prijedlog HDZ BiH predstavlja pokušaj kompromisnog rješenja i približavanja stavova SNSD i Stranke za BiH o ovom pitanju. 
Čelnici Stranke za BiH jučer su ponovili da ostaju pri svojim stavovima, te da su za njih neprihvatljivi prijedlozi SNSD i HDZ BiH. 
U međuvremenu, kako pišu neki bh. mediji, visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak se angažirao na intenziviranju kontakata predsjednika SNSD Milorada Dodika i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića s ciljem postizanja kompromisa o reformi policije. 
Kao izlaz iz trenutne situacije, piše sarajevski "Dnevni avaz", međunarodna zajednica je spremna ponuditi svoju varijantu zakonskih rješenja o reformi policije u BiH, koja bi pomirila prijedloge pomenute tri stranke.
U pitanju je, navodno, formulacija u zakonima koja se odnosi na buduće nadležnosti novih sedam policijskih tijela za državni nivo, a koju bi mogli prihvatiti lideri SNSD i Stranke za BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću