MENI
7.4.2008

ODRŽAN KOMEMORATIVNI SKUP POVODOM SMRTI AVDE ČAMPARE (ONASA)



U zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu danas je održan komemorativni skup povodom smrti Avde Čampare, istaknutog bh. društveno-političkog radnika i prvog predsjedavajućeg iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
O liku i djelu Avde Čampare govorili su njegove bivše kolege i prijatelji Miro Lazović, Mariofil Ljubić, Mirsad Ćeman i Šefik Džaferović.

Između ostalog, istakli su njegov doprinos u demokratizaciji bh. društva nakon prvih višestranačkih parlamentarni izbora 1990. godine i međunarodnoj afirmaciji BiH i njenog najvišeg zakonodavnog organa, te njegov patriotizam, stručnost, profesionalizam, poštenje i spremnost da pomogne. 
Posebno je istaknuta njegova hrabrost i principijelnost koju je pokazao tokom montiranog političkog procesa koji se vodio protiv njega krajem 1987. godine. 
Komemorativnom skupu su prisustvovali članovi njegove porodice, prijatelji, te najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. 
Dženaza Avdi Čampari biće obavljena danas u 14.00 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. 
Avdo Čampara je umro 5. aprila u 71. godini u Sarajevu.  Avdo Čampara je rođen 25. maja 1937. godine u Gacku. Osnovnu školu završio je u Gacku, a Gimnaziju u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1962. godine, nakon čega je bio pripravnik u Općinskom sudu u Gacku. 
Za sekretara Općinskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u Gacku imenovan je 1964. godine i tu funkciju obavljao je pet godina. U isto vrijeme bio je poslanik u Društveno-političkom vijeću Skupštine Socijalističke Republike (SR) BiH. 
Za predsjednika Skupštine opštine (SO) Gacko izabran je 1969. godine i tu dužnost obavljao je pet godina. 
Član Izvršnog vijeća (IV) SR BiH postao je 1974. godine, a nakon četiri godine ponovo je izabran za člana IV BiH i sekretara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku IV BiH.
Krajem 1979. godine izabran je za Izvršnog sekretara Predsjedništva Centralnog komiteta (CK) SK BiH, a tu dužnost vršio je sedam godina. 
Godine 1986. izabran je za republičkog javnog tužioca SR BiH i istovremeno člana CK SK BiH.
Nakon montirane afere, krajem 1987. godine, smijenjen je sa funkcije republičkog javnog tužioca i ostao bez posla tokom naredne dvije godine. 
Po okončanju prvih višestranačkih demokratskih izbora imenovan je za generalnog sekretara Skupštine SR BiH, a funkciju je obavljao narednih šest godina. 
Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u mandatnom periodu 1996 -98. godine biran je za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo (KS), zatim za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, te za prvog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH iz reda Bošnjaka. 
U periodu 1998 -2000. godina  ponovo je biran za poslanika Skupštine KS, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.
U mandatnom periodu 2002-06. obavljao je funkciju savjetnika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 
Avdo Čampara bio je član mnogobrojnih ekspertnih grupa, te zakonodavnih komisija na svim nivoima vlasti u BiH.
Bio je dugogodišnji predsjednik Pravnog savjeta Stranke demokratske akcije (SDA). 
Dobitnik je "Zlatne povelje mira" Internacionalne lige humanista (ILH) 1998. godine, te brojnih drugih priznanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću