MENI
5.4.2008

PREMINUO DUGOGODIŠNJI ČLAN PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH, AVDO ČAMPARA



U Sarajevu je sinoć kasno u 71. godini preminuo Avdo Čampara, dugogodišnji istaknuti bosanskohercegovački društveno-politički radnik i prvi predsjedavajući iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Komemorativna sjednica povodom smrti gospodina Čampare održat će se u ponedjeljak, 07. aprila 2008. godine u 11 sati, u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH. Dženaza će biti obavljena istog dana u Sarajevu.

Avdo Čampara
1937. -  2008.

Rođen 25.5.1937. godine u Gacku. Osnovnu školu završio u Gacku, a Gimnaziju u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1962. godine, nakon čega je bio pripravnik na Općinskom sudu u Gacku.
Za sekretara Općinskog komiteta SKJ u Gacku imenovan je 1964. godine i tu funkciju obavljao je pet godina. U isto vrijeme bio je poslanik u Društveno-političkom vijeću Skupštine SR Bosne i Hercegovine.  Za predsjednika Skupštine Općine Gacko i izabran je 1969. godine i tu dužnost obavljao je pet godina.
Član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine postao je 1974. godine a nakon četiri godine ponovo je izabran za člana Izvršnog vijeća BiH i sekretara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine.
Krajem 1979. godine izabran je za Izvršnog sekretara Predsjedništva CK BiH a tu dužnost vršio je sedam godina. Godine 1986. izabran je za republičkog javnog tužioca Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i istovremeno člana CK SK BiH.
Nakon montirane afere, krajem 1987. godine, smijenjen je sa funkcije republičkog javnog tužioca i ostao bez posla tokom naredne dvije godine.
Po okončanju prvih višestranačkih demokratskih izbora imenovan je za generalnog sekretara Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine a , funkciju je obavljao narednih šest godina.
Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u mandatnom periodu 1996. - 1998. godine biran je za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo, zatim za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, te za prvog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka.
U periodu 1998. - 2000.godina  ponovo je biran za poslanika Skupštine Kantona Sarajevo, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. U mandatnom periodu 2002. -2006. gospodin Čampara obavljao je funkciju savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Avdo Čampara bio je član mnogobrojnih ekspertnih grupa te zakonodavnih komisija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Dugogodišnji predsjednik Pravnog savjeta Stranke demokratske akcije.
Dobitnik je Zlatne povelje mira Internacionalne lige humanista 1998. godine, te brojnih drugih priznanja.

                   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću