MENI
3.4.2008

PREKINUTA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH, NASTAVAK U ČETVRTAK (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH  večeras je prekinuo sjednicu i njen nastavak zakazao za četvrtak, do kada će biti obavljene dodatne konsultacije u vezi sa prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije.

"Vjerujem da ćemo naredne sedmice glasati. Time smo ostavili vremena za dodatne konsultacije i dogovore u vezi sa ovim zakonima. Optimista sam i ima prostora za dogovor. Smatram da ćemo za jedan od ponuđenih prijedloga uspjeti dobiti potrebnu većinu", kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković. 
Tokom dvodnevne sjednice obavljena je samo rasprava o zahtjevima za izjašnjavanje po hitnom postupku o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije, koje su u proceduru uputili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Stranka za BiH (SBiH) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, ali se o ovim zahtjevima zastupnici nisu izjašnjavali. 
Zastupnički dom je danas obavio raspravu o principima više prijedloga zakona, među kojima je Prijedlog zakona o Agenciji za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom, čiji je predlagač Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. 
Zastupnik SDP Jozo Križanović je kazao da SDP predlaže ovaj zakon jer je BiH potreban adekvatan zakonski okvir za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. 
Prema njegovim riječima, budžet BiH se zbog organiziranog kriminala godišnje ošteti za oko milijardu i po maraka. 
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i SBiH su tokom rasprave istakli da će insistirati da ovaj zakon bude usklađen sa krivičnim zakonodavstvom entiteta i države, dok su zastupnici SNSD i Srpske demokratske stranke (SDS) najavili da neće podržati ovakvo zakonsko rješenje. 
Raspravljano je  i o principima Prijedloga zakona o Fiskalnom vijeću koji predviđa uspostavu ovog vijeća na državnom nivou. 
Ministar finansija BiH Dragan Vrankić je u obraćanju zastupnicima kazao da postoji potreba za formiranjem ovog vijeća koje će imati zadatak fiskalne koordinacije, radi obezbjeđenja makroekonomske stabilnosti BiH.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću