MENI
3.4.2008

PREDSTAVNIČKI DOM BIH OBAVIO RASPRAVU O PRINCIPIMA PRIJEDLOGA ZAKONA O PLAĆAMA (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH obavio je danas raspravu o principima Prijedloga zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.
Ministar finansija BiH Dragan Vrankić  kazao da ovaj zakon predstavlja ključnu aktivnost u oblasti reforme javne uprave.

"Opredijelili smo se za ovaj zakon kako bismo na jednoobrazan način riješili problematiku plata i obezbijedili transparentnost u ovoj oblasti", kazao je Vrankić u obraćanju zastupnicima. 
Prema njegovim riječima, plate državnih uposlenika nisu povećavane od 1999. godine, a ovim zakonom su definisane na osnovu kratkoročne i dugoročne fiskalne stabilnosti BiH. 
Osnovica plata bi trebala biti utvrđena na osnovu 85 posto prosječne mjesečne neto plate, a najveći predviđeni koeficijent je 10 - za predsjednika Ustavnog suda i članove Predsjedništva BiH, dok je najniži 1 - za nisku stručnu spremu. Koeficijent za zastupnike bi bio 8,5 a za predsjedavajuće domova 9,5. 
Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, primanja zastupnika bi iznosila oko 6.000 KM, što je za oko sedam puta više od prosječne plate u BiH. 
Zastupnici nisu osporavali potrebu za donošenjem zakona kojim će biti uređena ova oblast, ali je u raspravi istaknuto da je potrebno voditi računa o omjerima, jer je nerealno da zastupnici imaju tolika primanja. 
S druge strane, neki zastupnici su smatrali da plate državnih službenika trebaju biti povećane i da ne mogu biti manje od plata službenika na kantonalnom i entitetskom nivou. 
Za provođenje ovog zakona i za povećanje plata za oko 22.000 državnih službenika potrebno je obezbijediti još oko 55 miliona KM godišnje, iako se već skoro 70 posto budžeta institucija troši na plate. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću