MENI
2.4.2008

POČELA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH razmatraće na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedloge zakona o reformi policije koje su u parlamentarnu proceduru uputila tri predlagača.
Prijedloge zakona, uz zahtjeve za razmatranje po hitnom postupku, uputili su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka za BiH i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, odnosno zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Niko Lozančić.

Prijedlozi zakona SNSD su ustvari prijedlozi koje je ranije uputilo Vijeće ministara BiH, ali koji nisu prošli komisijsku fazu, dok je Stranka za BiH u ove iste zakone ugradila amandmane. 
Lozančićev prijedlog predstavlja pokušaj kompromisnog rješenja i približavanja stavova SNSD i Stranke za BiH o ovom pitanju. 
Usvajanje ovih zakona navodi se kao uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU). 
Između ostalog, zastupnici bi se na današnjoj sjednici u drugom čitanju trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona  BiH, Prijedlogu zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima i Prijedlogu kodeksa ponašanja zastupnika i delegata u Parlamentu BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću