MENI
31.3.2008

M.ŽIVKOVIĆ: KLJUČ ZA USVAJANJE ZAKONA O REFORMI POLICIJE JE U RUKAMA SBIH (ONASA)



Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković izjavio je danas novinarima u Sarajevu da će na sjednici ovog doma u srijedu, 2. aprila, ključ za obezbjeđivanje dovoljnog broja glasova iz Federacije BiH za usvajanje prijedloga zakona o reformi policije biti u rukama Stranke za BiH (SBiH).
"Ako svi članovi SBiH budu prisutni na sjednici i glasaju za ove prijedloge, ne bi trebalo biti problema sa većinom iz Federacije BiH", rekao je Živković, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
On je, govoreći o amandmanima SBiH, ocijenio da nije problem da se u prelaznim odredbama definira da će se "ostali dijelovi reforme policije uskladiti sa ustavom koji bude donesen u BiH".

Suština amandmana SBiH ogleda se u tome da bi novoformirana policijska tijela na nivou države bila nadležna nad policijskim strukturama na lokalnom nivou, s tim što bi primjena tih nadležnosti počela nakon što se ustanovi reformirana policijska struktura BiH na bazi tri principa Evropske komisije, a koja će biti zasnovana na odredbama novog ustava BiH koji će biti rezultat ustavne reforme. 
SBiH je podršku prijedlozima zakona uvjetovala ugrađivanjem ovog amandmana u njihov tekst. 
"SNSD smatra da takva vrsta obećanja nije prikladna za zakon, jer do sada nijedan zakon s nekom vrstom obećanja nije donesen u BiH, a takva vrsta zakona i pravnog sistema nije viđena ni u kojoj zemlji bivše Jugoslavije i svijeta. Smatramo da to može da se riješi zaključkom nakon donošenja zakona, međutim, očigledno je da neki žele mnogo više od onoga što smo ponudili", rekao je Živković. 
On je ocijenio da je situacija dodatno otežana nakon jučerašnje izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da će ponuditi ostavku u slučaju da Parlament ne usvoji zakonska rješenja koja su upućena iz Vijeća ministara BiH. 
"SNSD će glasati za prijedloge zakona koji su došli iz Vijeća ministara i sada više nije u opciji da li imamo policijsku reformu, sada je u opciji da li imamo Vijeće ministara. Oni koji su protiv zakona o policijskoj reformi, oni su i protiv Vijeća ministara i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) i trebaju preuzeti odgovornost prema tome", rekao je Živković.
On je dodao da je SNSD spreman da glasa o tim zakonima "ako treba i po Članu 127. Poslovnika (hitna procedura), kako bi se što prije stekli uslovi za potpisivanje SPP". (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću