MENI
31.3.2008

DŽ. OSTIN: U V. BRITANIJI POSTOJI KONSENZUS O TOME DA JE BIH MJESTO U EVROPI (ONASA)



Među članovima Parlamenta u Velikoj Britaniji postoje veoma različita mišljenja o nadležnostima Evropske unije (EU) i smjeru u kojem se ona kreće, ali, bez obzira na različita stajališta, postoji konsenzus o tome da EU treba obuhvatati cijelu Evropu i da je BiH mjesto u Evropi, izjavio je danas u Sarajevu vođa delegacije britanskih parlamentaraca pri Interparlamentarnoj uniji Džon Ostin (John Austin).

"Pozdravljamo napredak koji je BiH postigla u reformama, naročito u reformi odbrane. Tokom razgovora koje smo imali uvidjeli smo izvjestan optimizam da bi neke prepreke, posebno one koje se tiču usvajanja policijske reforme, mogle uskoro otkloniti, možda čak i za vrijeme našeg boravka u BiH, te da će zemlja krenuti brže prema EU", rekao je Ostin nakon sastanka s parlamentarcima iz BiH.
Predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković je rekao da je sa kolegama iz Velike Britanije razgovarano o parlamentarnoj saradnji i iskustvima u parlamentarnom radu, te da je ukazano na probleme sa kojima se BiH susreće na putu ka evroatlantskim integracijama. 
"Upoređivali smo i segmente u vezi sa uređenjem dvije države. Iako izgleda da je to nemoguće uporediti, našli smo dodirnih tačaka u vezi sa organizacijom rada parlamenata i sa odnosom centralne vlasti, odnosno vlasti na državnom nivou sa vlastima na pokrajinskom nivou", rekao je Živković. 
Britanska delegacija jučer je doputovala u petodnevnu posjetu BiH, tokom koje će razgovarati sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskom nivou. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću