MENI
19.3.2008

PREKINUTA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST PARLAMENTA BIH (ONASA)



Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, koja je večeras trebala raspravljati drugi put o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije, prekinuta je, a njen nastavak je zakazan za sutra u 11.00 Razlog prekida je dodatno političko usaglašavanje i pokušaj da se osigura potrebna većina glasova u komisijskoj fazi za podršku 'policijskim zakonima', jer su sve stranke ostale pri svojim ranijim stavovima o predloženim zakonima.

Sjednica je odgođena na prijedlog članova Komisije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uz obrazloženje da večeras nije bilo mogućnosti da prijedlozi zakona o reformi policije dobiju većinu glasova članova Komisije. 
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Komisije Sulejman Tihić ponovio je večeras stav da je njegova stranka protiv predloženih zakona, budući da se njima "legalizira postojeće loše stanje i rješenja u policijskoj strukturi". 
Od Komisije je tražio da prijedloge zakona o reformi policije vrati Vijeću ministara BiH i Radnoj grupi za reformu policije na doradu, međutim, njegov prijedlog nije prihvaćen. 
Tihić je odbacio sve optužbe izrečene protiv SDA kao stranke koja je "protiv reformi i evropske budućnosti BiH". 
Pri ranijem stavu, protiv zakonskih rješenja, ostala je i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, čiji je član Komisije Jozo Križanović insistirao na ponovnom razmatranju amandmana na 'policijske zakone', kao i Srpska demokratska stranka (SDS), čiji predstavnici, istina, večeras nisu iznijeli svoj stav, ali su na prošloj sjednici Komisije glasali protiv predloženih zakona. 
Prošla sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost okončana je podijeljenim brojem glasova "za" i "protiv" (6:6), nakon čega su Zastupničkom dom proslijeđeni negativni izvještaji o Prijedlogu zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH. 
Izvještaje je Zastupnički dom odbio na jučerašnjoj sjednici i predložene zakone vratio nadležnoj komisiji, koja po poslovničkoj proceduri ima još samo jednu (sutrašnju) priliku za njihovo razmatranje. 
Ukoliko Komisija sutra okonča svoj posao, o 'policijskim zakonima' bi na odvojenim sjednicama poslije podne trebali raspravljati Zastupnički i Dom naroda Parlamenta BiH. 
Sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, između ostalih, prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian). (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću