MENI
19.3.2008

ZAVRŠENA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH kojim su definisani kriteriji na osnovu kojih će se vršiti selekcija u postupku odobravanja upotrebe imena BiH pravnim licima.

Pravna lica koje u svom nazivu žele upotrebljavati naziv BiH moraju svojim osnivačkim aktom, statutom, godišnjim planom aktivnosti i godišnjim finansijskim planom utvrditi da će djelovati na teritoriji cijele BiH ili da se područje njihove djelatnosti odnosi na teritoriju cijele BiH, te da će promovisati interese BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu.
Sportski savezi koji su do stupanja na snagu ovog zakona u svom nazivu upotrebljavali naziv BiH, a koji su registrovani u skladu sa važećim propisima u BiH, nastaviće upotrebljavati naziv BiH. 
Na sjednici je odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, jer je uloženo mnogo amandmana. 
Zaključeno je da bude formirana radna grupa koja će usaglasiti predložene amandmane. 
 Dom je resornoj komisiji vratio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inozemstvu. 
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH je sačinila negativan izvještaj o ovom prijedlogu zakona, jer su članovi koji su bili protiv smatrali da treba biti izbrisan član koji predviđa mogućnost učešća pripadnika rezervnog sastava OS BiH u mirovnim misijama po osnovu dobrovoljnosti. 
Stav je komisije da zacrtane zadatke mogu izvršiti profesionalni vojnici, te da nije potrebno angažiranje pripadnika rezervnog sastava. 
Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je obavio i raspravu o Informaciji u vezi sa radom državne Komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992 do 1995. godine, te je zaključeno da Komisija za ljudska prava Paralmenta BiH usaglasi prijedloge zastupnika i predloži zaključke. 
Komisija je formirana Odlukom Vijeća ministara BiH 25. maja 2006. godine na mandat od godinu dana i njen zadatak je bio da na transparentan način i uz primjenu sigurnih i objektivnih metoda utvrdi, između ostalog, masovna i pojedinačna ubistva sa mjestima posmrtnih ostataka žrtava, masovna i pojedinačna zatočenja, silovanja i seksualna zlostavljanja, te slučajeve deportacije, protjerivanja i nestanka ljudi. 
Za rad ove komisije, koja se bavila tumačenjem, a ne suštinom nadležnosti, utrošeno je oko 230.000 KM, kaže se u Informaciji Vijeća ministara BiH. 
U informaciji Vijeća ministara se navodi da Komisija nakon okončanja mandata nije proslijedila usaglašeni izvještaj o svom radu i nije izvršila nijednu obavezu koja joj je data u mandat, te se predlaže Parlamentu BiH da formira novu komisiju sa jasnim mandatom i nadležnostima. 
Zastupnički dom Parlamenta BiH je raspravljao i o Prijedlogu rezolucije o odgovornosti u kojoj se navodi da je BiH Dejtonskim sporazumom ustanovljena kao složena država, sastavljena od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske (RS), čime je definitivno potvrđen status RS kao državotvornog entiteta. 
Zaključeno je da bude formirana radna grupa koja će, u skladu sa današnjim prijedlozima zastupnika, izmijeniti i dopuniti ovu rezoluciju, čiji je predlagač Klub zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
Dom je odbio Prijedlog rezolucije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, čiji je predlagač zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branko Dokić.  
U Rezoluciji je bilo predloženo da Zastupnički dom ne prizna i ne prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog okvirnog zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu.
Potvrđena je i odluka Predsjedništva BiH o utvrđivanju kandidata za generalske pozicije u OS BiH.
Na listi su brigadni general Anto Jeleč, brigadni general Dragan Vuković, brigadir Husein Tursunović, brigadir Ivica Jerkić, brigadni general Mirsad Gutić i brigadni general Stamenko Novaković. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću