MENI
19.3.2008

SAOPĆENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV RASNE DISKRIMINACIJE



Povodom 21. marta Međunarodnog dana borbe protiv rasne dikriminacije Sadik Ahmetović, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izdao je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:  

"Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta, ukazuje na značajne rezultate vlasti u Bosni i Hercegovini u domenu pravne regulative kao što je pristupanje Okvirnoj konvenciji Savjeta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina, prihvatanje nadležnosti Komiteta Ujedinjenih nacija protiv rasne diskriminacije, usvajanje Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina i usvajanje Odluke o imenovanju članova Savjeta nacionalnh manjina Bosne i Hercegovine. 

Deklarativno prihvatanje međunarodnih standarda i donošenje zakona koji promovišu princip nediskriminacije i jednakosti, ne može da osigura suštinsku ravnopravnost svih ljudi bez obzira na rasu, etničko i nacionalno porijeklo, religiju, jezik ili kulturu. Što iziskuje neprekidno zalaganje svih institucija vlasti, nevladinih i međunarodni organizacija, kao i samih građna BiH u izgradnji i zaštiti prava svih građana BiH.
Zajednička komisija je kao nadležna komisija provela kompletnu proceduru na utvrđivanja prijedloga kandidata za formiranje Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, kojih prema Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina ima sedamnaest. U Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine trenutno čini deset predstavnika različitih nacionalnih manjina. Predviđene aktivnosti Komisije u 2008. godini su uspostavljanje Vijeća nacionalnih manjina u Parlamentarnoj skupštini BiH i aktivnosti na animiranju i uključivanju preostalih sedam nacinalnih manjina BiH u Vijeće nacionalnih manjina u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Romi, Albanci, Česi, Mađari, Jevreji, Ukrainci,Turci, Makedonci i mnogi drugi pripadnici nacionalnih manjina u BiH i dalje ne ostvaruju potpuno pravo na jednakost u svim segmentima bosanskohercegovačkog društva.
Romi su Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina priznati kao nacionalna manjina, međutim njihov status se još uvjek nalazi u veoma teškom socijalnom položaju. U programu vlade su predviđeni socijalni programi za Rome. 
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine će se zalagati da Bosna i Hercegovina što prije donese zakon protiv diskriminacije, kojim bi se u praksi dokazala privrženost borbi protiv rasne, nacionalne ili vjerske nejednakosti. " navodi se u saopćenju Sadika Ahmetovića, predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću