MENI
19.3.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH RASPRAVLJA O PRIJEDLOGU REZOLUCIJE O ODGOVORNOSTI (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH raspravlja o Prijedlogu rezolucije o odgovornosti u kojoj se navodi da je BiH Dejtonskim sporazumom ustanovljena kao složena država, sastavljena od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske (RS), čime je definitivno potvrđen status RS kao državatvornog entiteta.

BiH je zajednička država tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i koncenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države, kaže se u rezoluciji, koji je predložio Klub zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 
Navodi se i da BiH 12 godina od završetka tragičnog rata kreće putem novog i odgovornog početka, koji će omogućiti stabilan politički i ekonomski razvoj, što podrazumijeva prestanak institucije visokog predstavnika i njeno prerastanje u specijalno predstavništvo Evropske unije (EU). 
Evropska budućnost BiH gradi se saradnjom, tolerancijom i razumijevanjem, bez uslovljavanja i nametanja rješenja bilo kome i od bilo koga. 
U Parlamentu BiH neophodno je usvojiti ustav BiH koji je sada na snazi kao Aneks IV Dejtonskog sporazuma, kako bi se mogao mijenjati i dopunjavati u ustavnoj proceduri, kaže se, između ostalog, u Prijedlogu rezolucije. Tokom jučerašnje sjednice Zastupnički dom raspravljao je o više prijedloga zakona, o kojima će zastupnici glasati u 16.00 sati, nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću