MENI
18.3.2008

POČELA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu je danas počela 23. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj će biti razmatrana dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se o prijedlozima zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, koji su Zastupničkom domu upućeni s izvještajima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, koja je o njima dala negativno mišljenje. 
Prijedloge nisu podržali članovi Komisije iz Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Srpske demokratske stranke (SDS), dok su za njih glasali članovi Komisije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke za BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990. 
Oba prijedloga zakona su usvojena u prvom čitanju u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta BiH. 
Na dnevnom redu ove sjednice je i Prijedlog rezolucije o spremnosti BiH za NATO integracije, te davanje saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma. 
Nakon ove bi trebala biti održana i 24. sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će u drugom čitanju biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH. 
U prvom čitanju bi se zastupnici trebali izjasniti o Prijedlogu okvirnog zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH. 
Očekuje se i izjašnjavanje o Izvještaju Zajedničke komisije o usaglašavanju teksta Zakona o internoj reviziji institucija BiH, Informaciji o općoj bezbjednosti u BiH, s posebnim osvrtom na maloljetničku delinkvenciju, te o Informaciji Vijeća ministara BiH o aktivnostima u vezi s formiranjem i radom Komisije za ispitivanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću