MENI
12.3.2008

PRIJEDLOZI ZAKONA O REFORMI POLICIJE DANAS NA SJEDNICI KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu se danas održava sjednica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH, na kojoj bi trebali biti razmatrani amandmani na dva zakona koja se odnose na reformu policije u BiH.

Amandmane na Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskim tijelima i o agencijama za podršku policijskoj strukturi i Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH podnijeli su Stranka demokratske akcije (SDA) BiH, Stranka za BiH, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH. 
Suština amandmana SDA se ogleda u zahtjevu da se novim policijskim agencijama, čije formiranje je predviđeno pomenutim zakonima na nivou BiH, dodijele nadležnosti i nad lokalnim policijskim tijelima, odnosno entitetskim i kantonalnim ministarstvima, osim nadležnosti nad Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Graničnom policijom (GP) BiH. 
Predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovio je da se predloženim zakonima legalizira postojeće stanje i policija Republike Srpske (RS). 
"Ovo je legalizacija 13 policija, čime se ne riješava problem. Krenuli smo u reformu policije kako bi stvorili efikasan i jedinstven sistem u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i ratnih zločina, a nismo ništa uradili, već smo samo legalizovali postojeće stanje", kazao je on. 
I predstavnici Stranke za BiH traže da buduće policijske agencije imaju nadležnost nad lokalnim policijskim tijelima, jer smatraju da bi na taj način bila provedena Mostarska deklaracija. 
Prijedlozi pomenutih zakona usvojeni su u prvom čitanju u oba doma Parlamenta BiH, a konačno izjašnjavanje o njima u Zastupničkom domu očekuje se na sjednici zakazanoj za 18. mart. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću