MENI
11.3.2008

SDP U PARLAMENT UPUTIO PRIJEDLOG ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIVIČNIM DJELIMA (ONASA)



Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputila je u parlamentarnu proceduru, po četvrti put, Prijedlog zakona o Agenciji za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom.

"Čini mi se da je u BiH formirana jedna nova politička klima i, prema našoj procjeni, stekli su se uvjeti da prijedlog zakona ovoga puta prođe", kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjedavajući Kluba SDP u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Jozo Križanović obrazlažući razloge zbog kojih je ponovo predložen ovaj zakon. 
Kada je u pitanju korupcija i kriminal, Križanović je kazao da BiH zauzima visoko mjesto među 50 država u svijetu sa najvećom korupcijom i kriminalom. 
"Kao zemlja potpisnica određenih konvencija imamo međunarodnu obavezu da se time bavimo aktivnije", kazao je on. 
Pojasnio je da se ne radi o donošenju zakona o oduzimanju imovine, jer je oduzimanje imovine precizirano postojećim Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku BiH, ali praksa je pokazala da ne postoje instrumenti koji bi pomogli istražnim organima da otkriju kanale i počinitelje kriminalnih djela, te da poduzmu radnje u zamrzavanju i upravljanju nelegalno stečenom imovinom. 
"To je jedna praznina i konfuzija koja vlada u našem sistemu. Ovo bi bio jedan dobar zakon za BiH i njene građane, jer je procjena da  organizirani kriminal u BiH danas kontrolira više od 1,5 milijardi KM", kazao je Križanović. 
Član Kluba SDP u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Zlatko Lagumdžija smatra da ovaj zakon predstavlja jedan od zakona koji je neminovan na putu BiH prema Evropskoj uniji (EU). 
I on je ponovio da je ovakav prijedlog zakona ponovno upućen zbog toga što sada, kako smatraju u SDP-u, postoji više političke volje nego što je to bilo ranije, tako da bi ovaj put ovaj prijedlog zakona mogao proći. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću