MENI
7.3.2008

PISMO PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA MILORADA ŽIVKOVIĆA PREDSJEDAVAJUĆEM PREDSJEDNIŠTVA BIH



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorad Živković uputio je pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Harisu Silajdžiću koje prenosimo u cjelosti:

"Uvaženi,
Kao što Vam je vjerovatno poznato, u zadnje vrijeme u Bosni i Hercegovini vodi se rasprava, koja više ima prizvuk prepirke nego ozbiljne, argumentovane i odmjerene razmjene nespornih činjenica o sudbini originalnog primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

S druge strane, više od toga zabrinut sam informacijom da je i prevod ovog dokumenta, u međuvremenu pretrpio određene „tehničke“ izmjene od strane OHR-a. Imajući u vidu obavezu BiH prema Sporazumu o prevodima iz Pariza 1995. godine, te ozbiljnost situacije koja može nastati ako se ne raščisti ovaj nedopustiv, želim da vjerujem, administrativni nemar, shvatajući bizarnost novonastale situacije, složićete se sa mnom da je daljnje komplikovanje i nerješavanje ovog pitanja neodrživo.

Istovremeno, a u skladu sa ovlaštenjima koja propisuju Član IV / 4 pod a) i d ) i Član V / 3 pod d ) i h ) Ustava BiH, te Član 27 pod a ) i k ) Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine očekujem od Vas da nam dostavite kopiju originala i službeni prevod  Aneksa  IV ( Ustav BiH ) na  jezicima koji se koriste u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, lično smatram da je svrsishodno pokrenuti postupak za davanje saglasnosti za ratifikaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu zaključivanje međunarodnih sporazuma i za sva vremena odagnati sumnje u vezi sa vjerodostojnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma na kojem i počiva Bosna i Hercegovina.

Sa željom da prekinemo ovu opasnu pravnu farsu oko najvažnijeg dokumenta nadam se Vašoj pomoći i ujedno koristim ovu priliku da Vam poželim uspješno predsjedavanje u narednih osam mjeseci.". (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću