MENI
20.2.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH USVOJIO PRIJEDLOG BUDŽETA, ZAKONI O REFORMI POLICIJE PRIHVAĆENI U PRVOM ČITANJU (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je večeras Prijedlog budžeta institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za ovu godinu u iznosu od 1,186.357.560 KM. 
Za predloženi budžet glasalo je 29 zastupnika, osam ih je bilo protiv, dok su tri bila suzdržana.

Protiv su bili zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Srpske demokratske stranke (SDS). 
Ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, obrazlažući Prijedlog , napomenuo je da je ukupni predloženi budžet za 2008. godinu veći za 17 posto u odnosu na prošlogodišnji, te da nisu narušeni ciljevi postavljeni pri utvrđivanju budžeta. 
Zastupnički dom odbio je oko 20 zastupničkih amandmana. 
Zastupnici su večeras u prvom čitanju prihvatili i Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskim tijelima i agencijama za podršku policijskoj strukturi. 
Protiv predloženih zakona iz oblasti reforme policije glasali su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, SDP BiH, SDS i zastupnik Mješovitog kluba zastupnika narodnih stranaka Hadži Jovan Mitrović. 
Predloženim zakonima predviđeno je formiranje ukupno sedam institucija, odnosno upravnih organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH i nezavisnih i nadzornih tijela policijske strukture. 
O preostalim tačkama dnevnog reda, utvrđenog za današnju sjednicu, Zastupnički dom će se izjašnjavati tokom narednog zasjedanja koje će, najvjerovatnije, biti održano 5. marta.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću