MENI
20.2.2008

PARLAMENT BIH: PREDSTAVNIČKI DOM OBAVIO RASPRAVU O BUDŽETU INSTITUCIJA BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH obavio je danas raspravu o budžetu institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2008. godinu, koji je predložen u iznosu od 1,186.357.560 KM.
Radi se o Prijedlogu budžeta usaglašenom u Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma, koja je usvojila pet amandmana.

Amandmanima je budžet, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH u iznosu od oko 1,231.000.000 KM, umanjen za ukupno 45 miliona KM i time vraćen u okvir budžeta kojeg je utvrdilo Vijeće ministara BiH.
Korigovani budžet ostvaren je smanjenjem prihoda sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH za 35 miliona, te prihoda iz dobiti Centralne banke BiH za 10 miliona KM. 
Svi materijalni troškovi budžetskih korisnika umanjeni su za oko pet miliona KM, ili 2,7 posto, dok su bruto plate i naknade korisnika budžeta smanjene za oko 26 miliona KM, ali 6,3 posto. 
Ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, obrazlažući Prijedlog budžeta, napomenuo je da je ukupni predloženi budžet za 2008. godinu veći za 17 posto u odnosu na prošlogodišnji, te da nisu narušeni ciljevi postavljeni pri utvrđivanju budžeta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću