MENI
23.1.2008

SAOPĆENJE PARLAMENTARNE GRUPE ZA POPULACIJU I RAZVOJ



Povodom sedmice borbe protiv raka grlića materice Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj, kojom predsjedava Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izdala je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:   
"Dostupni podaci govore da se u Evropi, svake godine registruje oko 60 000 žena koje  obole od cervikalnog kancera ili raka grlića materice, a od iste bolesti umre oko 25 000  žena. S ovim podacima, ova bolest postala je drugi po redu najčešći oblik raka u Evropi. Uvažavajući dostupne podatke iskazane za Evropu, kao i naše neposredno okruženje, za Bosnu i Hercegovinu se može reći da nema alarmantnu, ali ni opuštajuću situaciju, jer sa stopom mortaliteta od 8 umrlih na 100 000 žena nalazi se u gornjoj granici najugroženijih evropskih zemalja. (Srbija 10, Albanija 9.8, Makedonija 7.6, Hrvatska 5, Slovenija 4.7, Grčka 2.5, Italija 2.2 itd.)

I pored velike incidence i relativno visoke smrtnosti, rak grlića materice može se spriječiti ako se bolest otkrije na vrijeme. Po svojim osobinama, radi se o oboljenju koje sporo napreduje, dostupno je pregledu i ima mogućnost relativno jednostavne dijagnostike. On se može prevenirati redovnom kontrolom kod ginekologa, efikasnim skrininzima i novim tehnologijama.
Zbog tih osobina, smrtnosti žena bi bila znatno manja, ako bi se osmislila dobra i organizovana prevencija, te nakon otkrivanja primijenilo efikasno i blagovremeno liječenje.
Imajući ovo u vidu, mi parlamentarci okupljeni u Grupi za populaciju i razvoj u BiH, iskreno smo zabrinuti za relativno loše rezultate u domenu prevencije nastanka karcinoma grlića materice i posljedično visoke stope mortaliteta žena u Bosni i Hercegovini. Mi apelujemo na predstavnike organa na svim nivoima vlasti u BiH, da učine veći napor na edukaciji stanovništva (posebno žena) o ovoj bolesti, te adekvatno opreme medicinske ustanove savremenom opremom i omoguće im da rade modernim načinom, a u cilju bolje prevencije i liječenja bolesti.
U nadi da će, sa više odgovornosti i senzibiliteta u radu u budućnosti, odgovorni ljudi i institucije u BiH gledati na ovu bolest koja uzima sve više maha u našoj zemlji, želimo da ih, zajedno sa NVO i specijalizovanim međunarodnim organizacijama u našoj zemlji, pozovemo na zajedničku saradnju u ovoj oblasti simbolično u sedmici kada se vrši obilježavanje dana borbe protiv raka grlića materice u Evropi." (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću