MENI
28.11.2007

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH ODGOĐENA DO PETKA (ONASA)



Za danas zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH odgođena je do petka u 14.00 sati, do kada će rukovodstvo ovog doma i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak pokušati iznaći rješenja za izlazak iz političke krize nastale povodom rasprave o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma.
Nakon što je sastanak Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH okončan bez saglasnosti o izmjenama i dopunama Poslovnika,  održana je sjednica proširenog kolegija Zastupničkog doma na kojoj je donesen zaključak kojim se predstavnici domaće zakonodavne vlasti obavezuju na još jedan pokušaj za postizanje sporazuma o spornim pitanjima, uz konsulatacije Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.
"Dobili smo zadatak, kao Kolegij, da do petka upriličimo sastanak sa visokim predstavnikom, te da u tom vremenu pokušamo naći izlaz iz situacije u kojoj nemamo konsenzusa o predloženom poslovniku. Do petka ćemo obavijestiti prošireni kolegij da li smo uspjeli naći dogovor sa visokim predstavnikom o izmjenama i dopunama poslovnika i da li možemo da dobijemo produženje roka za dalji dogovor", kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković.
Živković ponuđene prijedloge nije želio komentirati u "interesu dobre atmosfere za daljnji rad".
Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Beriz Belkić izjavio je da je na ovaj način "proces ostao otvoren", te da je time Parlament BiH dobio priliku da usaglasi tekst izmjena i dopuna Poslovnika do 1. decembra, što je krajnji rok kojeg je za rješavanje ovog pitanja utvrdio visoki predstavnik.
Upitan šta slijedi ukoliko domaći parlamentarci ni do petka ne postignu dogovor, Belkić je kazao da će o tome odlučiti visoki predstavnik, koji je, inicirajući raspravu o ovom pitanju, nagovijestio da će u tom slučaju sam nametnuti odluku, u skladu sa svojim ovlaštenjima, a s ciljem "otklanjanja eventualnih blokada" u radu državnih institucija.
Rukovodstvo oba parlamentarna doma razmatralo je danas nekoliko predloženih rješenja, ali je sastanak završen bez saglasnosti o poslovničkoj odredbi koja se odnosi na donošenje odluka u Parlamentu BiH.
Stranke iz Federacije BiH, na tragu odluke visokog predstavnika od 19. oktobra, predlagale su jučer i danas "kompromisna rješenja", koja su predviđala mogućnost prekidanja sjednice radi osiguranja prisustva trećine zastupnika iz svakog entiteta, dok su stranke iz Republike Srpske (RS) i danas insistirale na starim rješenjima.
Drugim riječima, stranke iz Federacije BiH zagovaraju rješenje na osnovu kojeg bi odluke u Parlamentu BiH mogle biti donošene uz trećinu glasova zastupnika koji su prisutni i koji glasaju, dok su predsatvnici RS insistirali da se ta trećina izračunava od ukupnog broja zastupnika izabranih iz svakog entiteta. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću