MENI
28.11.2007

ZAJEDNIČKI KOLEGIJ PARLAMENTA BIH NIJE POSTIGAO SAGLASNOST O POSLOVNIKU PREDSTAVNIČKOG DOMA (ONASA)



Zajednički Kolegij oba doma Parlamenta BiH ni danas nije postigao saglasnost o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma, tako da je sada na potezu Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.
Rukovodstvo oba parlamentarna doma razmatralo je danas nekoliko predloženih rješenja, ali je sastanak završen bez saglasnosti o poslovničkoj odredbi koja se odnosi na donošenje odluka u Parlamentu BiH.
Stranke iz Federacije BiH, na tragu odluke visokog predstavnika, predlagale su jučer i danas kompromisna rješenja, koja su predviđala mogućnost prekidanja sjednice u cilju osiguranja prisustva trećine zastupnika iz svakog entiteta, dok su stranke iz Republike Srpske (RS) i danas insistirale na starim rješenjima.
Drugim riječima, stranke iz Federacije BiH zagovaraju rješenje na osnovu kojeg bi odluke u Parlamentu BiH mogle biti donošene uz trećinu glasova zastupnika koji su prisutni i koji glasaju, dok su predsatvnici RS insistirali da se ta trećina izračunava od ukupnog broja zastupnika izabranih iz svakog entiteta.
Predsjedavajući Doma naroda Slujeman Tihić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući ovog doma Ilija Filipović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH su nakon sastanka na kojem nije postignut sporazum kazali da je sada na potezu OHR i visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak, koji je Parlamentu BiH dao rok do 1. decembra za utvrđivanje izmjena i dopuna Poslovnika. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću