MENI
27.11.2007

ZAJEDNIČKI KOLEGIJ PARLAMENTA BIH BEZ SAGLASNOSTI O POSLOVNIKU (ONASA)



Sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH završena je bez saglasnosti predstavnika parlamentarnih stranaka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Zastupničkog doma, a rasprava o ovom pitanju biće nastavljena sutra u 9.00 sati.
Osim o prijedlogu izmjena Poslovnika kojeg je sačinio Kolegij Zastupničkog doma, a koji je naišao na negativne kritike pojedinih stranaka, tokom današnje sjednice raspravljalo se o još nekoliko prijedloga, ali nijedan nije dobio potrebnu podršku.
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić ponovio je nakon sastanka da njegova stranka i dalje podržava prijedlog Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, kada je u pitanju utvrđivanje kvoruma, ali da je danas ponudila kompromisno rješenje, s ciljem prevazilaženja postojećeg stanja.
"Dodali smo jedan član koji kaže da, ukoliko na sjednicu Zastupničkog doma ne dođe jedna trećina zastupnika iz jednog entiteta, na zahtjev člana Kolegija ili kluba zastupnika sjednica bi se mogla odgoditi za tri dana, kako bi se osiguralo njihovo prisustvo", izjavio je Tihić.
Prema njegovim riječima, SDA je na ovaj način željela pokazati "da niko nema namjeru niti želi na brzinu sazvati neku sjednicu".
Prijedlogom ove stranke predviđeno je da bi isti princip mogao biti primijenjen i u toku sjednice, u slučaju da ostane bez kvoruma, s tim što bi zasjedanje moglo biti odgođeno glasanjem za tri sata, a ukoliko i tada ne bude moguće okupiti potrebnu trećinu zastupnika iz nekog od entiteta, sjednica bi bila odgođena za naredni dan.
Tihić je istaknuo da su se ovom "kompromisnom rješenju" usprotivili zastupnici iz Republike Srpske (RS), navodeći da oni žele zadržati postojeće stanje, iako tzv. entitetsko glasanje ostaje na snazi i u ovom, kao i u prijedlogu OHR-a.
Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Beriz Belkić, član Stranke za BiH, naglasio je da je i njegova stranka, koja također podržava odluku visokog predstavnika, danas imala prijedlog amandmana na Poslovnik, čija suština se ogleda u sprečavanju preglasavanja bilo kojeg naroda u Parlamentu BiH.
Stranka za BiH u tom je amandmanu predložila mogućnost da se izjašnjavanje, odnosno glasanje u Zastupničkom domu može odgoditi od tri do 24 sata, pod uslovom da se "to može raditi samo jednom po jednoj tački dnevnog reda".
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i dopredsjedavajući Doma naroda Mladen Ivanić optužio je danas SDA i Stranku za BiH da su, neprihvaćanjem izmjena Poslovnika usaglašenih u Kolegiju Zastupničkog doma, "izabrali politiku svađe i rasturanja institucija BiH".
"Mislim da su te dvije stranke, umjesto smirivanja situacije, normalnog rada Savjeta ministara BiH i Parlamenta BiH, sporazuma o reformi policije, koji je postignut, i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izabrali politiku svađe, rasturanja institucija BiH, a bogami, i gurnuli BiH u vrlo tešku krizu", kazao je Ivanić.
Dodao je da stranke iz RS ne mogu prihvatiti preglasavanje, uz opasku kako se nada da će međunarodne institucije prepoznati politiku SDA i Stranke za BiH i da neće realizirati njihovu politiku.
"Oko svih drugih dijelova poslovnika smo se usaglasili, ali promjenu entitetskog glasanja mi ne možemo prihvatiti", poručio je Ivanić.
Predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nakon sastanka je kazao tek da je danas razmatrano nekoliko prijedloga izmjena poslovnika, te da se o njima nije odlučivalo.
Ponuđene prijedloge nije želio komentirati u "interesu dobre atmosfere za daljnji rad".
Član Kolegija Zastupničkog doma Niko Lozančić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH očekivao je da će danas biti postignuta saglasnost o izmjenama poslovnika, budući da su "razlike u tumačenjima toliko sitne, da nije vrijedilo trošiti još jedan dan".
"Vjerujem da bismo sutra t


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću