MENI
27.11.2007

SARAJEVO: ZAJEDNIČKI KOLEGIJ OBA DOMA PARLAMENTA BIH PREKINUO ZASJEDANJE, NASTAVAK U 13.00 SATI (ONASA)



Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH, nakon nepunog sata rada, prekinuo je zasjedanje u Sarajevu, a raspravu o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu nastaviće u 13.00 sati.
Niko od učesnika nije pojasnio zašto je sjednica prekinuta, ali se pretpostavlja da su razlozi za to dodatne konsultacije o ovom pitanju.
Prvom dijelu sjednice je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić.
Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta BiH je protekle sedmice prezentirao usaglašeni poslovnik, pokušavajući izbjeći mogućnost da visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak nametne način odlučivanja u ovom domu državnog Parlamenta.
Lajčak je Parlamentu dao rok do 1. decembra da usaglasi Poslovnik, a u suprotnom je najavio nametanje ove odluke.
Kolegij Zastupničkog doma je, osim tehničkih pitanja koja se odnose na procedure, definirao da kvorum, neophodan za rad Zastupničkog doma, sačinjava većina svih članova izabranih u Zastupnički dom, te da se sve odluke donose većinom onih koji su prisutni i koji glasaju, s tim da će članovi Kolegija nastojati da ta većina uključuje i najmanje jednu trećinu izabranih iz svakog entiteta, što je u skladu s Ustavom BiH.
Izmjene Poslovnika u dijelu koji se odnosi na donošenje odluka predviđaju da zakonski prijedlozi koji prethodno nisu dobili potrebnu entitetsku većinu, a o kojima se usaglase članovi Kolegija, neće biti vraćani na izjašnjavanje Zastupničkom domu, kao što je to trenutna praksa, već će se smatrati usvojenima.
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) proteklog vikenda je odbacio ovaj usaglašeni poslovnik, s obrazloženjem da je protuustavan i da je rješenje visokog predstavnika najbolje.
Zbog ove sjednice je odgođen za danas najavljeni sastanak pravnih eksperata Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) i Vlade Republike Srpske (RS) u vezi s odlukama koje je visoki predstavnik donio 19. oktobra. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću