MENI
15.11.2007

PARLAMENT BIH: ZAVRŠENA TRODNEVNA DISKUSIJA, PONUĐENO VIŠE OD 30 ZAKLJUČAKA (ONASA)



Oba doma Parlamenta BiH završila su trodnevnu diskusiju o ostavci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i nakon pauze će se izjasniti o načinima nastavka rada ove sjednice.
Pred sam kraj diskusije Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je da Parlament BiH zatraži od kolegijuma oba doma da usaglase prijedloge poslovnika o radu Zastupničkog, kao i Doma naroda, te da te usaglašene prijedloge dostave na usvajanje prije 1. decembra ove godine.
"U slučaju da ne postignu konsenzus oko prijedloga poslovnika, pozivaju se članovi kolegija oba doma da ponude ostavke kao moralni čin vlastite odgovornosti prema ovoj situaciji", kaže se prijedlogu zaključaka SNSD.
Ova stranka preporučila je Vijeću ministara BiH da dok je u tehničkom mandatu ne koristi izmjene visokog predstavnika, već da radi u skladu sa starim zakonom o Vijeću ministara.
SNSD je pozvao visokog predstavnika na konstruktivan dijalog bez daljnjeg nametanja zakona, te apelirao na lidere parlamentarnih stranaka da se dogovore o provedbi dogovora iz Mostara.
Svrha ovih zaključaka je stvaranje pozitivne atmosfere za donošenje izmjena Ustava, kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković.
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Husein Nanić, imajući u vidu činjenicu da je do sada ponuđeno više od 30 zaključaka, predložio je da zastupnici i delegati Parlamenta BiH zaduže kolegije oba doma da razmotre sve ponuđene zaključke i usaglašene ih ponude na izjašnjavanje Parlamentu BiH. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću