MENI
14.11.2007

PARLAMENT BIH: SDA PREDLOŽILA ZAKLJUČAK DA SE OSTAVKA N. ŠPIRIĆA PRIMI NA ZNANJE (ONASA)



Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH u Parlamentu BiH predložio je danas na usvajanje zaključke kojim se Parlament BiH poziva da primi na znanje ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.
SDA poziva predsjedavajućeg i članove Vijeća ministara u ostavci da nastave raditi i izvršavati obaveze utvrđene Ustavom BiH i zakonom, do izbora novog saziva Vijeća ministara BiH.
"Parlament BiH poziva političke stranke, posebno parlamentarnu većinu, na unutrašnji dijalog i rješavanje aktuelnih problema, posebno izbor novog Vijeća ministara i ispunjavanje uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU)", kaže se, između ostalog, u zaključcima SDA BiH.
Ova stranka predložila je da Parlament BiH zaključi da se zalaže za institucionalno rješavanje ovih i svih drugih pitanja, uz uvažavanje pozicije i ovlasti visokog predstavnika u BiH.
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija predložio je zaključak kojim bi se Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova zadužili da obavijeste nadležne organe Republike Hrvatske da se glasanje na izborima za Sabor Hrvatske na području naše zemlje može obavljati u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske, u skladu sa njihovim zahtjevom od 7. septembra i odlukom Vijeća ministara BiH od 16. oktobra.
Ovim zaključkom van snage bi bila stavljena saglasnost za glasanje na dodatna 124 biračka mjesta u BiH po zahtjevu Hrvatske od 26. oktobra, jer je ona data nakon zakonom definiranog roka koji predviđa da takva saglasnost bude izdata najkasnije dva mjeseca prije održavanja izbora. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću