MENI
14.11.2007

PARLAMENT BIH: PREDLOŽENI ZAKLJUČCI U VEZI SA POLITIČKO-SIGURNOSNOM SITUACIJOM U BIH (ONASA)



Klub poslanika Stranke za BiH (SBiH) danas je, na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH, predložio zaključke u povodu rasprave o političko-bezbjednosnoj situaciji u BiH čijim usvajanjem bi Parlament BiH potvrdio činjenicu da je visoki predstavnik u BiH dio ustavno-pravnog sistema, te da su zakoni i odluke koje donosi dio ukupne legislative BiH koja je obavezujuća.
SBiH predlaže da Parlament BiH usvoji u istovjetnom tekstu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara, kao i ostale zakone koje je donio visoki predstavnik.
"Poziva se predsjedavajući i članovi Vijeća ministara BiH u ostavci da nastave sa radom i izvršavaju obaveze utvrđene Ustavom BiH i Zakonom o vijeću ministara BiH do izbora novog Vijeća ministara. Ponuđene izmjene i dopune Poslovnika o radu oba doma bit će odmah stavljene u proceduru i o njima će se izjasniti Parlament BiH", kaže se u predloženim zaključcima.
Stranka poziva i predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu da pod hitno otvore proces konsultacija radi predlaganja mandatara, odnosno predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić je predložio zaključke prema kojima bi Parlament BiH primi k znanju razloge i povode za podnošenje ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te pozvao Predsjedništvo BiH da maksimalno ubrza konsultacije o sastavu Vijeća ministara BiH i o rezultatima žurno izvijesti Parlament BiH.
"Parlament BiH traži od aktualnog sastava Vijeća ministara BiH da u potpunosti izvršava svoje ustavne i zakonske funkcije do imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH. Parlament traži od političkih subjekata u BiH da učine sve u cilju normaliziranja prilika u BiH, te osiguraju uvjete za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)", kaže se u prijedlogu zaključaka Nike Lozančića.
Delegat u Domu naroda Ivo Miro Jović predložio je da Parlament BiH sazove Kolegij oba doma kako bi raspravili i zauzeli stajalište u vezi sa zaključkom Predsjedništva BiH u kojem se navodi da, kada je u pitanju vanjska politika i odbrana, predsjedavajući i ministri Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu mogu zastupati usaglašene stavove koje utvrdi Predsjedništvo BiH.
O ovim zaključcima delegati i poslanici će se izjasniti u nastavku sjednice. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću