MENI
14.11.2007

PARLAMENT BIH: SNSD PREDLOŽIO DEKLARACIJU O ODLUCI VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH (ONASA)



Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Paralementa BiH u Sarajevu predložio deklaraciju o odluci visokog predstavnika u BiH. U ovoj deklaraciji se predalaže da Parament BiH zaljuči da je visoki predstavnik odlukama od 19. oktobra prekoračio ovlaštenja iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, kao i sva druga ovlaštenja proširena zaključcima Vijeća za provedbu mira (PIC), tzv. bonska ovlaštenja.
Navodi se da je i Odluka o donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara u BiH u suprotnosti s Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma, kao i zahtjev s predloženim izmjenam i dopunama poslanika Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH.
SNSD predlaže da Parlament BiH pozove PIC da stavi vana snage svoje zaključke iz Bona i preispita ulogu i daljnji anganžaman instituciju visokog predstavnika u BiH.
Jedan od zaključaka je i da Parlament BiH zatraži od Predsjedništva BiH da obavijesti generalnog sekretara UN o povredi Dejtonskog sporazuma, koju je uradio visoki predstavnik.
SNSD očekuje da Paralment BiH pozove sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH da ne dozvoli ugrožavanje ustavnog poretka zemlje i narušavanje njenog integiriteta i svim zakonskim sredstvima obezbijedi stabilnost i mir u zemlji.
Poslanici i delegati oba doma Paralamenta BiH su danas nastavili jučerašnju sjednici, na kojoj raspavalju o razlozima ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića i aktualnoj situaciju u BiH. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću