MENI
11.10.2007

ODLUKE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH odgodio je danas konačno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o sportu u BiH tako što je formirana tročlana radna grupa zadužena da do naredne sjednice pokuša usaglasiti sporna pitanja o ovom zakonskom prijedlogu.
Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Momčilo Novaković i Drago Kalabić istakli su danas da je prvobitni tekst zakona, kojeg je pripremilo Vijeće ministara BiH, bio prihvatljiv za njihove stranke, ali da ga ne mogu podržati nakon što su u komisijskoj fazi usvojeni brojni amandmani koji zadiru u suštinu zakonkonskog prijedloga. 
Između ostalog, naglasili su da amandmani, usvojeni u komisijskoj fazi, nisu u skladu sa ustavnim uređenjem BiH i da narušavaju entitetske nadležnosti u oblasti sporta, što dovodi u pitanje njihovu podršku pomenutom zakonu.
Usvajanje Prijedloga zakona o sportu uslovili su poništavanjem usvojenih amandmana.
Za članove radne grupe imenovani su Halid Genjac, Martin Raguž i Dragan Kalabić, koji će u narednom periodu s predstavnicima Vijeća ministara BiH i predlagačima amandmana pokušati riješiti ovo važno pitanje za BiH.
Dio zastupnika neprihvatljivom je ocijenio i činjenicu da Prijedlogom zakona o sportu u BiH nisu definirane sankcije za izgrednike i huligane na sportskim terenima, na što je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao da ta oblast treba biti rješena nekim drugim zakonom.
Zastupnici su danas u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH i Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vijeću ministara BiH.
Između ostalog, Zastupnički dom je danas prihvatio i Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za prvih sedam mjeseci ove godine.
Provodeći postupak revizije, Komisija je u izvještajnom periodu od nadležnih organa, koji su donosili prvostepene odluke o dodjeli bh. državljanstava, izuzela 1352 predmeta i održala 12 sjednica.
Komisija je u 214 predmeta utvrdila da je pravilno primjenjen materijalni propis i proveden postupak dodjele državljanstava BiH, te da osobe koje su dobile državljanstvo imaju stvarnu vezu sa našom zemljom.
Za 222 predmeta utvrđeno je da postupak nije pravilno proveden ili da osobe kojima je dodijeljeno državljanstvo nemaju stvarnu vezu sa BiH, nakon čega je donosena odluka o oduzimanju državljanstva.
Sjednica Zastupničkog doma prekinuta je na prijedlog Kolegija tog doma, zbog priprema bošnjačkih članova za Ramazanski bajram, a termin njenog nastavka biće naknadno saopćen. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću