MENI
10.10.2007

BERIZ BELKIĆ SA ČLANICAMA ASOCIJACIJE UDRUŽENJA ZA BRIGU O PACIJENTICAMA OBOLJELIM OD TUMORA DOJKE (ONASA)



Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicama Asocijacije udruženja za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od tumora dojke u BiH. 
Članice Asocijacije informirale su Belkića o kampanji “Zagrljaj podrške”, koja je počela 1. oktobra u cilju podizanja svijesti o karcionomu dojke, zloćudnoj bolesti koja pogađa veliki broj žena u BiH. 
Gošće su zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma upoznale sa problemima sa kojima se susreću pacijentice oboljele od karcionoma dojke.
Naglasile su da žene oboljele od ove bolesti nemaju isti tretman u liječenju, tvrdeći da nije svejedno da li im je karcionom dojke dijagnosticiran u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru ili u nekom drugom bh. gradu.
Istaknule su i problem dugog čekanja na specijalistički pregled, ponavljajući da je jedan od ciljeva pokrenute kampanje prikupljanje sredstava za nabavku dva pokretna mamografa.
Belkić je članicama Asocijacije obećao pomoć u smislu dodatnog animiranja članova Parlamenta BiH, koji su pristali da, najvjerovatnije, već od sljedeće plaće izdvoje po 100 KM za nabavku pomenute medicinske opreme. 
Predložio je da uskoro bude organiziran sastanak sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskih resornih ministara u cilju operativne razrade daljih zajedničkih aktivnosti i sagledavanja mogućnosti za prevenciju, te unapređenje procesa dijagnosticiranja i liječenja karcinoma dojke, kao najčešćeg oblika malignog oboljenja žena. U BiH svake godine od raka dojke oboli oko 1.300 žena, a umre ih oko 500. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svaka osma žena u svijetu je imala, ima ili će imati rak dojke.Stopa javljanja karcinoma dojke u uzlaznoj je putanji, a pripisuje se načinu života savremene žene. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću