MENI
3.10.2007

O REGIONALIZACIJI U EVROPI, NA ZASJEDANJU PS VIJEĆA EVROPE, GOVORILA AZRA HADŽIAHMETOVIĆ



U okviru debate o Regionalizaciji u Evropi, na današnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, učesnicima se obratila i Azra Hadžiahmetović, član delegacije Parlamentarne skupštine BIH pri PS VE.
Tom prilikom Azra Hadžiahmetović pozvala je izvjestioca Komiteta za okoliš, poljoprivredu i lokalne i regionalne poslove g. Luis Maria de Puiga, da izvrši korekcije na dijelu izvještaja o regionalizaciji u Evropi u kojem se govori o Bosni i Hercegovini. Po njenim rječima izvještaj je na pogrešan način prikazivao ustavni sadržaj Bosne i Hecegovine. Nakon interevencije gospođe Hadžiahmetović, izvjestilac Luis Maria de Puiga, u završnom obraćanju, okončanom prije nekoliko minuta, javno je rekao da će ispraviti njegov sadržaj.  

U svom obraćanju na temu "Regionalizacija u Evropi" Azra Hadžiahmetović je rekla da današnja rasprava odslikava važne aspekte regionalizacije u Evropi i predstavlja inspiraciju za mnoge koji se bave pitanjima regionalne organizacije i regionalnog razvoja , te nastavila

" U tom smislu i pohvale Komitetu i izvjestiocu, g. Lluis Maria de Puigu koji su nam i omogućili da skrenemo pažnju na važnost regionalizma u novim razvojnim okolnostima. Želim posebno skrenuti vašu pažnju na činjenicu da su regioni danas ključni subjekti u procesu demokratizacije i ljudskih prava, ali i subjekti ekonomskih odnosa i ključni faktori ekonomskog razvoja. U tom smislu, smatram važnim pomenuti da je regionalni pristup razvoju put postizanja razvojnih efekata. Ono što daje posebno značenje novoj prirodi regionalnog sistema jeste proces globalizacije sa kojim se kroz različite forme globalizacije realizira identitet i kompenziraju efekti veličine kao i, za Evropu posebno interesantne, integracije u kojoj regioni dobijaju novu formu i drugačiju ulogu. "

" Mi znamo da postoje različiti pristupi definisanju regija što, naravno, zavisi od prirode izučavanja. Ovaj dokument nam i predočava različite pristupe i iskustva evropskih zemalja u tom procesu. Međutim, želim vas podsjetiti na jednu od najvažnijih evropskih politika – koheziju i redistribuciju koja predstavlja sintezu dvije grupe vrijednosti – solidarnosti i kohezije. Za realizaciju ovih ciljeva ključ predstavlja profiliranje regiona sa primarnom ulogom ekonomskih, geografskih, urbanih, historijskih, prometnih, kulturnih i drugih faktora. U tom smislu se pojavljuju kao zaokružene ekonomske teritorije u čiji sastav ulaze područja koja iz ugla zajedničkih problema imaju interesa da zajednički usmjeravaju svoj razvoj. Samim tim, one su dinamička kategorija čijem dinamizmu doprinose dva važna momenta: slijede logiku tržišta i stiču osobine društvenih subjekata u razvoju." istakla je Azra Hadžiahmetović. 

"Postojeća regionalna fizionomija u Evropi u zavisnosti od polaznog fakora identifikacije ukazuje na postojanje prirodno-geografskih regija i društevno-političkih ili ekonomskih regija. Svaka od njih ima smisao i značaj. Međutim, želim skrenuti vašu pažnju na izražene razlike kako u pristupu, tako i u osnovama na kojima regionalizacija počiva. Ukoliko regionalizaciju razumijemo kao put postizanja razvojnih efekata, to znači potrebu kako nove regionalne fizionomije Evrope, tako i uvažavanja univerzalnih principa i kriterija regionalizacije. U prilog tome, podsjetit ću vas na neke ekonomske aspekte vezane ta regionalizaciju: specijalizacija regiona u cilju povećanja ekonomskih efekata, kompleksan razvoj koji čini da svaka regija ima svoju fizionomiju, ekonomski odnosi među regijama u cilju skladnog i uravnoteženog razvoja, regija kao prostor najpovoljnijeg korištenja resursa za razvoj, regija kao prostor optimalne kombinacije faktora razvoja.

Sa ovakvim principima regionalizacije, nova regionalna fizionomija Evrope mogla bi odgovoriti zahtjevima kako unutrašnjeg razvoja, tako i dinamike globalnih promjena." , rekla je na kraju Azra Hadžiahmetović, član bosanskohercegovačke delegacije pri PS Vijeća Evrope.(kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću