MENI
3.10.2007

AZRA HADŽIAHMETOVIĆ OBRATILA SE UČESNICIMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE



Trećeg dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, učesnicima se tokom rasprave o temi "Ostvarivanje ekonomskog rasta i socijalne zaštite u Evropi u eri globalizacije" obratila dr. Azra Hadžiahmetović, član delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Vijeću Evrope. U svom govoru dr. Hadžiahmetović je istakla da je globalizacija proces koji se odvija već nekoliko decenija i čiji je razvoj, i u pozitivnom i u negativnom smislu, obilježen značajnom ulogom evropskih zemalja.

" Međutim, dodala je ona, dinamizam globalizacije s jedne strane i izostanak odgovora na neka otvorena pitanja s druge strane doveli su Evropu u situaciju suočavanja sa važnim pitanjima kao posljedicama ovog procesa. Ovo se posebno odnosi na pitanje funkcionisanja tržišta rada i njegove nefleksibilnosti, socijalne zaštite i potrebe promjena eropskog ekonomskog i socijalnog modela. Ponovno želim naglasiti dinamku globalizacije i ukazati na potrebu hitnosti odgovora. Evropa nema vremena za diskusije o pozitivnim i negativnim efektima globalizacije, kao ni za priče pro et contra globalizacije. Ukoliko se to nastavi, Evropa se sama udaljava od realizacije ključnih ekonomskih ciljeva koji se tiču uloge u globalnoj konurentnosti i njene pozicije u trianglu."

"Drugi važan aspekt diskusije na ovu temu tiče se potrebe promjene evropskog ekonomskog i socijalnog modela. Kada su klasične konkurentne prednosti po osnovu radne snage otišle u Aziju i kada je tehnologija prestala biti predmetom i izvorom ekonomske moći, Evropa u cjelini se počela nositi sa posljedicom izmijenjene pozicije u globalnoj konkurentnosti i ekonomskim i socijalnim problemima u evropskim zemljama pojedinačno. Šta je bio evropski odgovor na nove razvojne okolnosti? Da li je razvijeno unutrašnje tržište EU izgradilo mehanizme za veću fleksibilnost tržišta rada? Ima li Evropa jedinstven odgovor na socijalne probleme. Da li su pozivi i izgradnja mehanizama za više ekonomske i socijalne kohezije u Evropi adekvatan odgovor na izazove globalnih promjena? Ovo su samo neka pitanja koja zahtijevaju hitan odgovor. Na kraju, dozvolite mi i da vas podsjetim da je Evropa više od EU i da Vijeće Evrope u ovom angažmanu može i mora odigrati posebno važnu ulogu, naglasila je Azra Hadžiahmetović.

Gospođa Hadžiahmetović najavila je da će danas poslijepodne izlagati i na temu " Regionalizacija u Evropi". U sklopu pripreme, intervenirala je na dio izvještaja o regionalizaciji u Evropi u kojem se govori o Bosni i Hercegovini. Konkretno, dr. Hadžiahmetović je tražila od izvjestioca koji  je pripremio izvještaj, da izvrši korekcije vezano za predstavljanje BiH u skladu sa njenim Ustavom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću