MENI
28.9.2007

PREDSJEDAVAJUĆI DOMA NARODA ILIJA FILIPOVIĆ OBRATIO SE UČESNICIMA TREĆE KONFERENCIJE PREDSJEDNIKA PARLAMENATA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA



Predsjedavajući Predstavničkog doma odnosno Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorad Živković i Ilija Filipović učestvuju na Trećoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana koja se održava danas u Budimpešti.
U okviru prve sesije posvećene procesu evroatlantskih integracija regiona Zapadnog Balkana, učesnicima skupa obratio se predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović.  

" Poštovana gospođo predsjedateljice,
Ekselencije,
Poštovane kolege,
Dame i gospodo,

Dopustite mi da vas, u ime Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pozdravim i na početku izrazim iskrenu zahvalnost domaćinu današnjeg skupa, Nacionalnoj skupštini Mađarske, na srdačnoj dobrodošlici, te uputim čestitke za uspješnu pripremu i organizaciju ovoga skupa. Također želim čestitati na dosadašnjoj ulozi Mađarske u promoviranju integriranja zemalja zapadnog Balkana u ujedinjenu Europu.
Sada smo svjesni da je put balkanskih zemalja do punog članstva u euroatlanskim integracijama dostižan cilj. Također smo svjesni kako je europske integracije nemoguće promatrati izvan regionalnog konteksta.
Regionalna suradnja zemalja zapadnog Balkana je test naše spremnosti da postanemo dio jedne složenije cjeline.
Sve su zemlje Jugoistočne Europe na putu europskih integracija, iako u različitom statusu i fazama institucionalnih odnosa s Europskom unijom. To je rezultiralo jačanjem svijesti o važnosti i ulozi našeg međusobnog povezivanja u svim područjima - od slobodne trgovine, ulaganja, energetike, infrastrukture, do zajedničkih akcija u borbi protiv korupcije i svih oblika organiziranog kriminala.
Regionalna se suradnja stalno potvrđuje kao katalizator ekonomske tranzicije i razvoja. Uostalom, regionalna suradnja je osnivačko načelo i filozofija Europske unije. To je osobito važno za mala gospodarska područja, kakav je i gospodarski prostor Bosne i Hercegovine. Jedino ćemo surađujući s drugima moći odgovoriti izazovima sve oštrije međunarodne konkurencije i iskoristiti značajan razvojni i investicijski potencijal kojim raspolaže naša regija.
Tim prije što se, u uvjetima višeslojne globalizacije, kredibilitet i atraktivnost investicijskih i trgovinskih tijekova sve više vezuje uz regionalni kontekst, a manje uz prilike u pojedinim zemljama. Također, regionalna suradnja važan je evolutivni korak k usvajanju načela funkcioniranja i ponašanja, koji vrijede u Europskoj uniji.
Dame i gospodo,

Govoreći o ulozi parlamenata zemalja Jugoistočne Europe u kontekstu regionalnog pristupa približavanju Europskoj Uniji, osim niza bilateralnih i multilateralnih aktivnosti koje parlamenti poduzimju s tim ciljem, posebice bih želio istaknuti značaj koji za zemlje Jugoistočne Europe ima COSAP (Konferencija povjerenstava za europske integracije/poslove parlamenata zemalja koje sudjeluju u Procesu stabilizacije i pridruživanja).
Regionalni pristup procesu europskih integracija jedan je od kriterija za pristupanje zemalja Jugoistočne Europe.
Ovaj forum omogućuje redovitu razmjenu mišljenja vezana uz Proces stabilizacije i pridruživanja, nudi program za članstvo u Europskoj uniji zemalja u Procesu i proces proširenja Europske unije, te je u Bruxellesu prepoznat kao najučinkovitiji mehanizam za uključenje regionalnih parlamenata u europske integracije.
Osnivački sastanak Konferencije održan je u Sarajevu, u lipnju 2005. godine. Od tada je ostvaren vidan napredak u svim zemljama članicama koje na taj način poručuju Europskoj uniji da i dalje očekuju otvorenu europsku perspektivu za sve zemlje Jugoistočne Europe, te da su spremne međusobno sarađivati i raditi na svim potrebnim reformama radi dostizanja europskih standarda. Iznimno je važno intenzivirati saradnju unutar COSAP-a, kao i suradnju COSAP-a s Europskim parlamentom i drugim institucijama Europske unije te institucijama zemalja članica EU-a.

Dame i gospodo,
Regionalna suradnja i euroatlanske integracije dva su procesa koja se ne mogu razdvajati.
To je osobito značajno za zemlje u regiji koje kasne za svojim susjedima u procesu europskih integracija i koje mogu koristiti iskustva zemalja što su prošle isti put i uspješno ga okončale.
Ono što ulijeva nadu u to da se proces integriranja svih tranzicijskih zemalja neće zaustaviti nego će u budućnosti postati još dublji i sveobuhvatniji, jeste činjenica da su regionalne države utvrdile iste ili zajedničke ciljeve u pogledu europskih integracija.
Put do tog cilja je samo jedan: jačanje regionalne suradnje u svim aspektima.
Zahvalni smo Europskoj uniji i drugim partnerskim zemljama koje su uložile mnogo truda, političkog i diplomatskog umijeća, te značajna financijska sredstava kojima su pomogle promjenu političke klime i omogućile Bosni i Hercegovini da, zajedno s cijelom regijom, snažno krene k europskim i euroatlanskim integracijama.
Kako sam već istaknuo, europska i euroatlanska perspektiva je okvir i izbor svih zemalja regije. Iz tog je razloga veoma važna potvrda Europske Unije da integriranje zemalja Jugoistočne Europe ostaje u vrhu njezinih prioriteta. " (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću