MENI
3.7.2007

MIROSLAV LAJČAK U NASTUPNOJ POSJETI PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH



- Ovo svakako nije najbolji trenutak u istoriji Bosne i Hercegovine i snažno se osjeća zastoj koji traje više od godinu dana. Štaviše, nalazimo se, čini mi se, u vrtlogu koji vuče prema dole i krajnje je vrijeme da se taj trend zaustavi i da se iz tok toka izađe. Politički predstavnici u državnom Parlamentu trebaju odrediti ključne oblasti koje će zajednički gurati naprijed a one oblasti u kojima saglasnost ne postoji staviti na sto i pokušati naći kompromis.

U takvom procesu međunarodna zajednica će pomagati a moja uloga u vašoj zemlji nije uloga mesije, niti uloga nekoga ko u ruci ima čarobni štap. Ali, dio sam kontinuiteta uloge međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovine, imam prilična iskustva kako sa ovih prostora tako i iz Slovačke koja je prošla proces tranzicije i u ulozi vašeg partnera želim da vam pomognem da idemo naprijed.

Ovo su, u najkraćem, poruke koje je u nastupnom susretu kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH a potom i sa članovima klubova poslanika u Predstavničkom domu odnosno klubova naroda u Domu naroda PSBiH uputio Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za BiH.

Inače, današnji razgovori sa članovima kolegija parlamentarnih domova tematski bi se mogao razdvojiti u dvije cjeline. U prvom, novi visoki predstavnik imao je priliku da od članova kolegija domova čuje ocjenu aktuelnog stanja i načina da se ono prevaziđe a potom se interesirao za konkretna viđenja deblokade procesa ustavnih promjena. Interesirao se za prijedloge poteza koje bi trebalo načiniti da se proces promjena ponovo pokrene. U tom dijalogu mogao se uvjeriti u različita viđenja nastavka rada na izmjenama dejtonskog Ustava i čuti oprečne stavove o tome da li kao osnov za razgovore uzeti prošlogodišnji paket ili početi raditi na novom.  Ipak, zajednička ocjena je da se u ovaj posao mora ući veoma oprezno kako se ne bi načinila nova greška koja bi po Bosnu i Hercegovinu imala vrlo teške posljedice.

Definitivan model nastavka rada na ustavnim promjenama danas nije iznesen, međutim po riječima Lajčaka, najvjerovatnije će se u narednom periodu prvo voditi pojedinačni razgovori sa liderima političkih stranaka kako bi se oni potom doveli za zajednički sto u cilju nalaženja ustavnih rješenja koja će predstavljati osnov za oživljavanje procesa.

Tokom razgovora sa predstavnicima klubova poslanika u Predstavničkom domu, odnosno klubova naroda iz Doma naroda, Miroslav Lajčak uz različite ocjene svoje uloge iz prve ruke čuo je opredijeljenje da se ulože dodatni napori kako bi zaustavljeni reformski procesi bili nastavljeni ali i zahtjeve da se više radi na afirmaciji pozitivnih procesa. Dejtonski ustav ocijenjen je kao rješenje koje se mora značajno dograditi, međutim, istovemeno je naglašena i potreba da se on, dok je na snazi, poštuje u svom punom kapacitetu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću