MENI
17.5.2007

Govor predsjedavajućeg Doma naroda, Ilije Filipovića na Konferenciji u Neumu



Obraćanje predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ilije Filipovića na Šestoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko - jonske inicijative

„Vaše ekselencije,
uvaženi predsjednici parlamenata
dragi prijatelji,
dame i gospodo,

Imam osobito  zadovoljstvo i čast  pozdraviti sve nazočne u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,  zemlje domaćina, kojoj je ove godine pripala čast predsjedanja, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnom regionalnom inicijativom zemalja koje pripadaju Jadranskom i Jonskom moru.

Za Bosnu i Hercegovinu skup ima posebno značenje, jer je još od svojega osnutka, 2002. godine u Ankoni, pa do danas zabilježen  veliki broj aktivnosti i inicijativa, koje su u konačnici rezultirale boljim razumijevanjem potreba i prilika zemalja u regiji, njihovim odnosima i uspješnijoj suradnji, u brojnim područjima od jačanja mira i sigurnosti, dobrosusjedskih odnosa, gospodarskog razvoja, suzbijanja svih oblika kriminala, pružanja tehničke pomoći u zaštiti okoliša, turističkoj, kulturnoj i napose pomorskoj suradnji u ovome dijelu Europe.

Svjedoci smo da nas već odavno pogađaju globalni problemi onečišćenja okoliša i općega pogoršavanja uvjeta života izazvani emisijama stakleničkih plinova, sve više prisutnoga nedostaka potrebnih resursa za očuvanje života kako ljudi tako i biljnih i životinjskih vrsta, a imajući u vidu Deklaraciju Jadransko-jonskog vijeća o suradnji u području zaštite okoliša, donesene na Cetinju, dana 7.6.2005. godine, ove godine je dano posebno značenje Okruglom stolu posvećen zaštiti okoliša.

U tom je kontekstu  dogovoreno  da Okrugli stol o okolišu nosi naziv „Zaštita okoliša i održivi razvoj“, u okviru kojega su kao prioritetne teme razmatrana sljedeća područja:

·        Obrazovanje o okolišu
·        Prirodni resursi, kulturno naslijeđe i turizam
·        Zaštita Jadranskog i Jonskog mor
·        Energetika i okoliš
·        Zaštita biodiverziteta i racionalna uporaba bioresursa,

a kao posebna tema predstavljena je ideja Jadranskoga partnerstva.

Vodeći se smjernicama Deklaracije Jadransko-jonskog vijeća, sudionici okrugloga stola za okoliš, na skupu su iznijeli  nekoliko zaključaka s kojima su se zemlje članice Jadransko-jonske inicijative suglasile, te su predložili da se:

1.     podrži ideja izrade web portala zemalja JJI koji bi uređivale zemlje članice,
2.     pokrene inicijativa za utemeljenje Stalnoga tajništva JJI,
3.     podrži suradnja u procesima, projektima i postupcima koji bi doprinijeli smanjenju onečišćenja Jadranskog i Jonskog mora od onečišćenja s kopna,
4.     podrži prekogranična suradnja u području očuvanja biodiverziteta i utemeljenje informacijskoga sustava mreže biodiverziteta jadransko-jonskih zemalja, te  
5.     podrži ideja i inicijativa o osnutku Partnerstva Jadranskog mora.

Opći cilj bio bi doprinos zaštiti i smanjivanju onečišćenja životne sredine i promidžbe održivoga razvoja, sukladno načelima Svjetskog samita o održivom razvoju iz 2002. godine, kao i odredbama Konvencije iz Barcelone 1976. -1995. i njezinih protokola.

Posebnost svih ekosustava treba, prije svega, biti zaštićena od bilo kakvih neprimjerenih antropogenih utjecaja, te sve buduće aktivnosti trebaju biti usmjerene k održivom razvoju i pravilnom upravljanju prostorom i omogućavanju opstanka svih biljnih i životinjskih vrsta, u čemu svi imamo ozbiljne zadatke i veliku odgovornost.

Svjesni činjenice da je subregionalna suradnja na području zaštite okoliša važan instrument za jačanje političke i gospodarske stabilnosti, smatramo da ovaj vid okupljanja i suradnje daje dobru osnovu za uključivanje cijele regije u proces europskih integracija.

Zbog toga želimo  u sve buduće okolišne procese i reforme uključiti sva relevantna državna tijela BiH, nevladine organizacije, sveučilišta, institute i druge važne institucije, bez kojih nema uspješnoga rješavanja okolišnih pitanja, a koji bi, uz predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, uspješno djelovali na provedbi važnih programa i projekata s ciljem zaštite ovoga  područja.

U tom smislu, želim istaći da će Parlament BiH dati svoj puni doprinos u ispunjavanju, kako domaćih, tako i međunarodnih obveza, jer institucije Bosne i Hercegovine imaju sve veću potrebu integralno rješavati pitanja u Bosni i Hercegovini, i sukladno s tim nastupaju na međunarodnoj sceni.

Kako bi mogla uspješno djelovati na međunarodnoj sceni, Bosna i Hercegovina mora u što je moguće kraćem roku ispuniti kratkoročne prioritete iz Europskog partnerstva, te donijeti državni zakon o zaštiti okoliša i prema njemu osnovati Agenciju za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini.

Naravno da u budućim procesima treba donijeti i sve druge zakonske i podzakonske akte kojim bi integralno upravljanje okolišem u Bosni i Hercegovini postalo dijelom procesa integralnog upravljanja okolišem u Evropskoj uniji.

Želim ovom prigodom jasno reći;   ako ima i jedno pitanje o kojem se u BiH trebamo usuglasiti, onda je to pitanje okoliša, koje se treba promatrati ne samo na nacionalnom već na globalnom planu.

Zato i naša regulativa treba ličiti regulativi svih europskih zemalja, odnosno, mora biti usuglašena sa zemljama u regiji, kako bi akcije u okolišu imale, pored nacionalnog i regionalnog, i jasno prepoznatljiv globalni značaj.

Stoga i susreti međunarodnih inicijativa, poput ove, predstavljaju dobru prigodu za razmjenu iskustava, prekograničnu suradnju te svojim iskustvom daju smjernice i postavljaju okvire u kojima se zemlje, koje nisu članice Europske unije, trebaju kretati kako bi ispunjenje obveza prema europskim integracijama postalo lakše, jednostavnije i učinkovitije.

Mnogo je primjera uspješne međunarodne suradnje iz kojih zemlje, koje sudjeluju u tim procesima, mogu izvući višestruku korist te je i ovaj skup prigoda da se zaključci s okruglih stolova pretoče u akcijski plan zemalja Jadransko-jonske inicijative, čime bi se stvorili uvjeti za njihovu potpunu provedbu.

Zato očekujem zajedničku akciju na stvaranju pozitivnog ozračja glede zaštite okoliša i s ciljem zaštite regije Jadranskog i Jonskog mora od svih štetnih i negativnih utjecaja, te poticanje  razvoja turističkih potencijala i stvaranje novih gospodarskih zona, čime bismo stvorili povoljne uvjete za otvaranje novih radnih mjesta kako u drugim zemljama Inicijative, tako i u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, još jednom želim zahvaliti svima onima koji su pridonijeli punini sadržaja ove inicijative od Anconske do Neumske deklaracije, donesene nadam se, danas, 17.svibnja 2007.godine."


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću