MENI
9.3.2007

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA KRALJEVINE NORVEŠKE I PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE



Danas, 9. marta 2007. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, koje predstavlja Norveški Parlament (Storting) i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji se odnosi na renoviranje fasade zgrade u kojoj je smještena Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.    

Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, u ime Norveškog Parlamenta (Stortinga) doniraće oko 1 milion KM za renoviranje fasade.

Predsjedavajući Predstavničkog doma gdin Beriz Belkić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine, gdin Mustafa Pamuk zahvalili su se Norveškoj u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i naroda BiH za podršku koja je do sada data Bosni i Hercegovini tokom nekoliko godina. Također su izrazili svoje zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Norveškom, te ujedno i nadu kako će se ona nastaviti u narednim godinama.    

“Sa donacijom od 1 milion KM za osiguranje renoviranja fasade zgrade Parlamenta, Norveška proširuje svoju već znatnu pomoć jačanju parlamentarnih institucija Bosne i Hercegovine. Iskreno se nadam da obnova fasade na zgradi Parlamenta, koja je pretrpjela ratna razaranja, može služiti kao simbol nove budućnosti za narod Bosne i Hercegovine”  izjavio je norveški ambasador Jan Braathu na ovoj ceremoniji.  

Parlamentarna saradnja između Bosne i Hercegovine i Norveške uspostavljena je 2003. godine kako bi se ojačao razvoj nezavisnih i kompetentnih parlamentarnih institucija. Norveški Storting i Ministarstvo vanjskih poslova već su prije pomogli otvaranje arhive, biblioteke i štamparije u Parlamentu, a pored toga su pružili i administrativnu podršku. Najveći projekt do sada je rekonstrukcija Velike sale u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, projekt koji je završen u septembru 2005. godine.

Planira se da će renoviranje zgrade Parlamenta biti završeno do kraja 2007.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću