MENI
28.2.2007

AZRA HADŽIAHMETOVIĆ, ZAMJENICA PREDSJEDAVAJUĆE KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE SUSRELA SE SA ČLANOVIMA GRUPE PRIJATELJSTVA SA BIH U NJEMAČKOM BUNDESTAGU



U okviru učešća na konferenciji predsjednika komisija za vanjske poslove parlamenata zemalja članica Evropske unije, Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU (COFACC) koja je okončana u Berlinu, zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH, Azra Hadžiahmetović, susrela se sa predsjednikom novoformirane Grupe prijateljstva sa BiH u okviru njemačkog Bundestaga, Reinerom Stinnerom i sa gospođom Marielouise Beck.

Tom prilikom zamjenica predsjedavajuće Azra Hadžiahmetović uručila je, u ime Beriza Belkića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, pismo Norbertu Lammertu, predsjedniku Bundestaga, Reineru Stinneru, predsjedniku Parlamentarne grupe za BiH u Bundestagu i Marielouise Beck, članici ove parlamentarne grupe prijateljstva.

U svom pismu, predsjedavajući Belkić zahvaljuje se na inicijativi za uspostavljanje Parlamentarne skupštini za BIH i sveukupnoj podršci koju je Savezna Republika Njemačka pružila Bosni i Hercegovini. U pismu se također kaže: "U nastojanjima da u najskorije vrijeme Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropkom unijom i u konačnici priključi evroatlantskim integracijama pomoć zemlje kakva je Savezna Republika Njemačka veoma je potrebna i dragocjena, s obzirom na vašu vodeću ulogu i utjecaj u Evropskoj uniji. Vaša dosadašnja pomoć našoj zemlji je, u finansijskom i tehničkom, ali i u političkom smislu bila od neprocjenjivog značaja za njen ubrzani oporavaka od ratne kataklizme.

Uspostavljanjem parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Bundestagu još jednom ste dokazali da je SR Njemačka nesebični i iskreni prijatelj naše zemlje, te da će i dalje velikodušno lobirati za njeno što brže priključenje velikoj evropskoj porodici", ističe se u pismu.
Formiranje ove grupe prijateljstva predstavlja presedan, jer je nastala u pola mandata Bundestaga, što još jednom pokazuje koliki značaj SR Njemačka pridaje saradnji sa našom zemljom. (kraj)

 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću