MENI
26.2.2007

POČELA KONFERENCIJA PREDSJEDNIKA KOMISIJA ZA VANJSKE POSLOVE U BERLINU



Konferencija predsjednika komisija za vanjske poslove parlamenata zemalja članica Evropske unije, Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU (COFACC), koja se održava u Berlinu, počela je obraćanjem dr Frank - Walter Steinmeiera, saveznog ministra vanjskih poslova Njemačke. Govoreći o prioritetima vanjskog djelovanja njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom, ministar Steinmeier predstavio je program prioriteta u svim segmentima u narednih 18 mjeseci, njenu unutarnju i vanjsku politiku. U tom kontekstu posebno se osvrnuo na odnose prema Zapadnom Balkanu i Kosovu.

Ovom velikom skupu, u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prisustvuje Azra Hadžiahmetović zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma.

O odgovornosti Evrope, sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu danas popodne učesnicima sastanka obratit će se Martti Ahtisaari, specijalni izaslanik UN-a za pregovore o budućem statusu Kosova.
Drugog dana konferencije, o evropskoj sigurnosti, politici susjedstva, vanjskom energetskom partnerstvu i trenutnim misijama evropske odbrambene i sigurnosne politike govorit će Javier Solana, generalni sekretar Vijeća Evropske unije i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću