MENI
15.2.2007

OBRAĆANJE ZAMJENIKA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, MILORADA ŽIVKOVIĆA NA KONFERECIJI U STRAZBURU



Učesnicima konferencije o parlamentarnoj dimenziji posmatranja izbora i primjeni zajedničkih standarda u tom procesu, koja se u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope održava u Strazburu, danas se u ime Parlamentarne skupštine BIH obratio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorad Živković.

U okviru diskusije o temi "Izborna administracija i posmatranje izbora", zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković govorio je o međunarodnom posmatranju izbora, te u svom izlaganju istakao:

"Posmatranje izbora predstavlja jedan od najtransparentnijih načina promoviranja i poticanja demokracije i ljudskih prava. Novim demokratijama i zemljama u tranziciji, posmatranje izbora prvobitno je poslužilo kao podrška na putu ka demokratiji. Iako nema izbora koji bi mogli biti izuzetak od posmatranja, fokus većine posmatranja bio je na zemljama novih demokratija i zemalja u tranziciji.

Te zemlje imaju prioritet, ali i najviše koristi od međunarodnog posmatranja izbora i datih preporuka. U tom kontekstu treba pomenuti i pozitivnu ocjenu posmatranja proteklih izbora u Bosni i Hercegovine - ocjena ad hoc Komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za posmatranje izbora na čelu sa Lordom Russellom Johnstonom je da su to prvi poslijeratni izbori u BiH koje su samostalno organizirale bosanskohercegovačkih vlasti uspješno provedeni. To s jedne strane podiže povjerenje bh birača u izborni proces, a s druge strane međunarodnoj zajednici daje na znanje da su domaće vlasti sposobne organizirati izbore u skladu sa demoratskim načelima. Posmatranje izbora, dakle, predstavlja proces koji zahtjeva punu saradnju između zemlje u kojoj se izbori održavaju i međunarodnih zajednica koje sprovode posmatranje. "    

Inače, učesnici ovoga skupa tokom svog dvodnevnog zasjedanja razmatrali su pitanja koja se odnose na međunarodne standarde za slobodne izbore, interparlamentarna iskustva u posmatranju izbora, te izbornu administraciju i posmatranje izbora. (kraj)

           

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću