MENI
30.1.2007

RADNI SASTANAK O NACRTU ETIČKOG KODEKSA PONAŠANJA ČLANOVA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH



U organizaciji nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI), danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH održan radni sastanak na kojem se diskutovalo o nacrtu Etičkog kodeksa ponašanja članova Parlamentarne skupštine BiH. Prisutni članovi Parlamenta BiH, zatim predstavnici entitetskih parlamenata, te nevladinih organizacija koji su uključeni u regionalni projekt ‘’Zakonodavstvo i građani’’, bezrezervno su podržali donošenje ovakvog kodeksa naglašavajući pri tome da je njegov osnovni cilj zaštita digniteta najvišeg zakonodavnog organa vlasti u Bosni i Hercegovini, te povećanje efikasnosti u njegovom radu.

Na osnovu danas iznesenih sugestija parlamentaraca i nevladinih organizacija, kao i naknadno dostavljenih prijedloga, tekst nacrta doživjet će dopune kako bi tokom marta bio upućen u zakonodavnu proceduru. Ideja sa kojom su se složili svi učesnici današnjeg skupa je da se Kodeks ponašanja usvoji prije ljeta.

O suglasnosti učesnika današnjeg skupa i podršci usvajanju kodeksa na svojevrstan način govori i podatak da će, sudeći prema raspoloženju, predlagač Kodeksa u Predstavničkom domu biti grupa poslanika iz više političkih stranaka, kako vladajućih tako i opozicionih.

Na sastanku je također najavljeno da će, nakon usvajanja Etičkog kodeksa u Parlamentarnoj skupštini BiH, CCI parlamentima FBiH i Republike Srpske predložiti usvajanje, odnosno dogradnju već postojećih entitetskih etičkih kodeksa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću