MENI
25.1.2007

ČLANICA DELEGACIJE PS BiH PRI PS VIJEĆA EVROPE, AZRA HADŽIAHMETOVIĆ UKAZALA NA URGENTNOST RJEŠAVANJA PROBLEMA DECERTIFICIRANIH POLICAJACA U BiH



Članica delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PS Vijeća Evrope, Azra Hadžiahmetović obratila se danas predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rene van der Linden- u, generalnom sekretaru Vijeća Evrope, Terry Davisu i komesaru sa ljudska prava Vijeća Evrope Thomasu Hammarbergu, ukazujući na urgentnost rješavanja problema decertificiranih policajaca u Bosni i Hercegovini. U svom obraćanju gđa Azra Hadžiahmetovic kaže: 

 "Iskoristit ću ovu priliku da u ime Bosne i Hercegovine pozdravim napore gosp. Thomasa Hammarberga u rješavanju problema 265 državljanina Bosne i Hercegovine koji su lišeni osnovnih ljudskih prava. Vjerovatno se sa pravom pitate o čemu je riječ?

Dozvolite mi da vas podsjetim na Dejtonski mirovni sporazum i ulogu međunarodne zajednice u njegovoj implementaciji. U skladu s tim, Međunarodne policijskle snage (IPTF) su u periodu 1996. - 2002. provele proces reorganizacije policije a osnov za to su bile rezolucije Vijeća sigurnosti UN, Bonsko - Peterburški sporazum i Odluka Vijeća za implementaciju mira. Mandat IPTF-a, između ostalog, podrazumjevalo je obavezu poštovanja zakona Bosne i Hercegovine i međunarodno priznatih ljudskih prava i sloboda definisanih Evropskom konvencijom. O ovome je svoje mišljenje dala i Venecijanska komisija. Sa okončanjem Misije UN u Bosni i Hercegovini krajem 2002. godine, reforma policije prešla je u nadležnost EU - European union Police Mision (EUPM).

U periodu Misije IPFT izvršen je proces decentificiranja 598 policajaca od kojih je 265 uložilo žalbe na tu odluku pred domaćim sudovima. Nadležni organi u BiH suočili su se sa odlukom doživotnog oduzimanja prava na rad za 265 ljudi, čime su prekršili odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećim protokolima, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, UN Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Konvencije o sprečavanju rasne diskriminacije itd.

U isto vrijeme sudske vlasti u Bosne i Hercegovini lišene su mogućnosti da izvrše reviziju zakonitosti donošenja odluka od strane IPTF-a. Ne želeći umanjiti ulogu Misije UN i njen doprinos miru i stabilizaciji, Bosna i Hercegovina se u ovom slučaju suočila sa pravnim konsenkvencama i štetnim posljedicama po osnovu žalbi 265 decentrificiranih policajaca.

Tako smo se suočili sa problemom donošenja odluka sa dvostrukom obavezom:
1.     poštovanje domaćeg zakonodavstva sa ugrađenim ljudskim pravima i temeljnim slobodama i
2.     legitimnog mandata međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Više od pet godina traje agonija ovih 265 ljudi i njihovih porodica. U međuvremenu neki od njih su izvršili samoubistvo, a ostali su se nedavno odlučili na štrajk glađu. To je bio povod hitne posjete gosp. Hammarberga Bosni i Hercegovini i njegove odlučnosti da doprinese rješavanju ovog problema. Dozvolite mi da mu se, u ime Bosne i Hercegovine još jednom zahvalim i izrazim nadu da će učiniti sve da se ovaj prioblem što prije riješi.", istakla je Azra Hadžiahmetović. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću