MENI
19.1.2007

DELEGACIJA PSBiH NA JANUARSKOM ZASJEDANJU PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE



Još uvijek nije izvjesno da li će se Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na prvoj sesiji ovogodišnjeg zasjedanja obratiti Thomas Hammarberg, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, koji  je nedavno boravio u Bosni i Hercegovini u srvhu rješavanja problema decertificiranih policajaca u BIH. 

Inače, trenutna situacija na Kosovu i "Djeca - žrtve: Zaustavljanje svih oblika nasilja, eksploatacije i zlostavljanja" teme su za koje vlada najviše interesovanja pred prvi dio redovnog zasjedanja Vijeća Evrope koji će se održati od 22. do 26. januara 2007. godine.

U okviru rasprava o ovim pitanjima predviđena su izlaganja g. Martti Ahrisaaria, specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusa Kosova i Njenog Kraljevskog Visočanstva princeze Karoline od Hanovera, predsjednice Svjetske asocijacije prijatelja djece. Također učesnici skupa u Strazburu razmatrat će i pitanja koja se odnose na HIV / AIDS u Evropi, širenje epidemije na žene i djevojčice, te budućnost djece zaražene ovim virusom.

U ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prisustvovat će privremena delegacija pri PS VE, koju čine poslanici Predstavničkog doma Azra Hadžiahametović, Milica Marković, Borjana Krišto i Martin Raguž. Drugog dana zasjedanja (utorak, 23.01.) dr Azra Hadžiahmetović imat će izlaganje na temu "Opasnosti korištenja opskrbe energijom kao instrumenta političkog pritiska".(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću