MENI
13.12.2006

POKRENUTA INICIJATIVA ZA USVAJANJE KODEKSA ETIČKOG PONAŠANJA



U organizaciji nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI), održan je radni sastanak u Zgradi institucija BiH u Sarajevu, na kojem su sudjelovali poslanici Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici nevladinih organizacija koji su uključeni u regionalni projekt ‘’Zakonodavstvo i građani’’, koji je partnerski projekt Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih parlamenata i nevladinih organizacija.

Pored razmatranja ostvarenih rezultata na projektu u tekućoj godini, izradi okvirnog plana aktivnosti u 2007. godini, na sastanku je usvojen zaključak da se Parlamentarnoj skupštini BiH uputi inicijativa za usvajanje Kodeksa etičkog ponašanja članova Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je u razgovorima istakao je Ivica Ćavar, menadžer regionalnog projekta ‘’Zakonodavstvo i građani’’, o spomenutoj inicijativi razgovara se nekoliko mjeseci a cilj je da se dosljednim poštivanjem prihvaćenih normi etike i morala, koje su predviđene u Kodeksu, poveća stupanj profesionalizacije zastupnika, njihova odgovornosta prema građanima, te poveća efikasnost u radu Parlamentarne skupštine BiH.

Na temeljima rasprave, Centri civilnih inicijativa (CCI) će, zajedno sa poslanicima Parlamenta BiH i nevladinim udrugama, finalizirati radnu verziju Kodeksa i nakon dodatanog usuglašavanje predložiti je grupi poslanika iz raznih političkih stranaka, da kao ovlašteni predlagači Kodeks na usvajanje ponude nadležnoj komisiji Parlamenta BiH.

Inače, u razgovorima je naglašeno da se Parlamentarna skupština BiH, u odnosu na određene parlamente u okruženju, može istaknuti kao pozitivan primjer ponašanja poslanika i njihovog međusobnog dijaloga. Međutim, zaključeno je da Kodeks etičkog ponašanja treba što prije usvojiti, kako bi se i na taj način pokazao evropski put i opredjeljenje Parlamenta BiH, te tako ojačalo povjerenje građana u najviše tijelo zakonodavne vlasti BiH.


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću