MENI
15.10.2009

BIBLIOTEKA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH ČLANICA COBISS MREŽE



Biblioteka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pristupila je COBISS organizacionom modelu povezivanja biblioteka u bibliotečko-informacijski sistem uzajamne katalogizacije. Biblioteke koje su članice COBISS organizacinog modela imaju mogućnost uzajamne bibliografsko-kataloške baze podataka (COBIB) i lokalne baze podataka biblioteka učesnica, te baze podataka o bibliotekama (COLIB) kao i normativne baze podataka (CONOR) kao i drugih brojnih funkcija koje doprinose uspješnijem obavljanju njihovih aktivnosti. 
Ovakav način rada i pretraživanja bibliotečke građe doprinijet će  reprezentativnijem i kvalitetnijem radu biblioteke, kako u interesu poslanika i delegata PSBiH i radnika Sekretarijata, tako i vanjskih korisnika biblioteke. Pomoću COBISS-a zaniteresirani korisnici imaju mogućnost  putem online informacije saznati o dostupnosti pojedinog primjerka u biblioteci. 
Također, unutar Odjela biblioteke izvršena je obuka iz pretraživanja EBSCO baze podataka, čiji je cilj informisanje u cilju unapređenja obavljanja svakodnevnih bibliotekarskih aktivnosti. Putem ove baze podataka moguće je pretraživati sve oblasti ljudskog znanja i informirati se kroz više od hiljadu časopisa, bibliografskih baza, magazina i drugih resursa iz oblasti politike, međunarodnih odnosa i drugih oblasti.
Inače, korisnicima biblioteke na raspolaganju je referentna literatura iz oblasti prava, politike, međunarodnih odnosa, evrospkih integracija, javne uprave, ekonomije, sociologije itd.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću