MENI
9.6.2011

Predstavnički dom bez problema izabrao članove parlamentarnih komisija i delegacija


Na današnjoj 2. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH efikasno je i bez većih problema finaliziran rad na izboru članova Predstavničkog doma u stalnim komisijama Doma, zatim zajedničkim komisijama parlamentarnih domova kao i članova stalnih delegacija PSBiH u Vijeću Evrope, Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), Parlamentarnoj skupštini NATO, Parlamentarnoj skupštini Mediterana i Interparlamentarnu grupu BiH pri Interparlamentarnoj uniji. Na ovaj način stvoreni su svi uslovi da u nastavku rada Predstavnički dom radi u punom kapacitetu kao i da preuzme svoje zakonodavne, kontrolne, finansijske i druge nadležnosti.
Imenovano je članstvo stalnih komisija Doma i to u Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.
Također bez problema je okončan i izbor članova iz Predstavničkog doma u zajedničke komisije oba doma: Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničku komisiju za evropske integracije, Zajedničku komisiju za administrativne poslove i Zajedničku komisiju za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Izabrani su i članovi delegacija iz Predstavničkog doma PSBiH za: Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Centralnoevropsku inicijativu (CEI), Parlamentarnu skupštinu NATO-a, Parlamentarnu skupštinu Mediterana i Interparlamentarnu grupu BiH pri Interparlamentarnoj uniji. Imenovanjem članova delegacija stvaraju se uslovi za deblokadu rada i odlučivanja predstavnika naše zemlje u ovim međunarodnim institucijama. Puni kapacitet delegacija bit će ostvaren nakon imenovanja članova iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.(kraj)

U prilogu: Pregled članstva u komisijama i parlamentarnim delegacijama

U Ustavnopravnu komisiju su izabrani: Denis Bećirović i Saša Magazinović iz SDP BiH, Petar Kunić iz DNS-a, Lazar Prodanović iz SNSD-a, Šefik Džaferović i Senad Šepić iz SDA, Aleksandra Pandurević iz SDS-a, Mato Franjičević iz HDZ BiH i Božo Ljubić iz HDZ 1990.
U Komisiju za vanjske poslove su izabrani: Mirza Kušljugić iz SDP-a BiH, Mladen Ivanković-Lijanović iz NSRzB, Drago Kalabić i Milica Marković iz SNSD-a, Salko Sokolović iz SDA, Mladen Bosić iz SDS-a, Mirsad Đugum iz SBB BiH, Zvonko Jurišić iz HSP BiH i Azra Hadžiahmetović iz S BiH.
U Komisiju za vanjsku trgovinu i carine su izabrani: Danijela Martinović i Nermina Ćemalović iz SDP BiH, Nikola Špirić i Slavko Jovičić iz SNSD-a, Šemsudin Mehmedović iz SDA, Borislav Bojić iz SDS-a, Dragan Čović iz HDZ BiH, Nermin Purić iz DNZ BiH i Emir Kabil iz SBB BiH.
U Komisiju za finansije i budžet su izabrani: Emir Kabil iz SBB, Danijela Martinović iz SDP BiH, Mladen Ivanković-Lijanović iz NSRzB, Dušanka Majkić i Boško Tomić iz SNSD-a, Amir Fazlić i Salko Sokolović iz SDA, Darko Babalj iz SDS-a i Niko Lozančić iz HDZ BiH.
U Komisiju za saobraćaj i komunikacije su izabrani: Mirza Kušljugić i Mirsad Mešić iz SDP BiH, Nikola Špirić iz SNSD-a, Petar Kunić iz DNS-a, Zijad Jagodić i Šemsudin Mehmedović iz SDA, Borislav Bojić iz SDS-a, Ismeta Dervoz iz SBB BiH i Božo Ljubić iz HDZ 1990.
U Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova su izabrani: Nermina Zaimović-Uzunović i Danijela Martinović iz SDP-a BiH, Milica Marković i Milorad Živković iz SNSD-a, Zijad Jagodić iz SDA, Vesna Krstović-Spremo iz PDP-a, Ismeta Dervoz iz SBB BiH, Beriz Belkić iz S BiH i Niko Lozančić iz HDZ BiH.
U Zajedničku komisija za odbranu i sigurnost su izabrani: Nermina Zaimović-Uzunović (SDP), Dušanka Majkić (SNSD), Šefik Džaferović (SDA), Borislav Bojić (SDS), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Beriz Belkić (S BiH).

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH su izabrani: Mirsad Mešić (SDP), Slavko Jovičić (SNSD), Amir Fazlić (SDA), Darko Babalj (SDS), Mato Franjičević (HDZ BiH) i Mirsad Đugum (SBB BiH).
U Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj su izabrani: Danijela Martinović (SDP), Petar Kunić (DNS), Boško Tomić (SNSD), Zijad Jagodić (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH) i Azra Hadžiahmetović (S BiH).
U Zajedničku komisiju za evropske integracije su izabrani: Nermina Zaimović Uzuinović (SDP), Lazar Prodanović (SNSD), Šefik Džaferović (SDA), Vesna Krstović-Spremo (PDP), Emir Kabil (SBB BiH) i Nermin Purić (DNZ BiH).
U Zajedničku komisiju za administrativne poslove su izabrani: Saša Magazinović (SDP BiH), Milorad Živković (SNSD), Drago Kalabić (SNSD), Asim Sarajlić (SDA), Adnan Bašić (SBB BiH) i Zvonko Jurišić (HSP BiH).
U Zajedničku komisiju za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku su izabrani: Nermina Ćemalović (SDP BiH), Mladen Ivanković-Lijanović (NSRzB), Slavko Jovičić (SNSD), Senad Šepić (SDA), Niko Lozančić (HDZ BiH) i Aleksandra Pandurević (SDS).

U delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope su izabrani kao članovi: Saša Magazinović (SDP BiH), Milica Marković (SNSD), Senad Šepić (SDA), Mladen Bosić (SDS), dok jedno mjesto pripada članu iz Doma naroda PSBiH i kao zamjenici Boško Tomić (SNSD) i Ismeta Dervoz (SBB BiH), dok tri mjesta pripadaju članovima iz Doma naroda PSBiH.
U delegaciju u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) su izabrani: Mirza Kušljugić (SDP BiH) i Lazar Prodanović (SNSD), dok jedno mjesto pripada članu iz Doma naroda PSBiH. U delegaciju Centralnoevropske inicijativa (CEI) su izabrani: Danijela Martinović (SDP BiH) i Dragan Čović (HDZ BiH), dok jedno mjesto pripada članu iz Doma naroda PSBiH.
U delegaciju Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (NATO) su izabrani Milorad Živković (SNSD), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Asim Sarajlić (SDA), dok delegaciju Parlamentarne skupštine Mediterana čine Šemsudin Mehmedović (SDA) i Mladen Ivanković-Lijanović (NSRzB), a jedno mjesto je predviđeno za člana iz Doma naroda PSBiH.
U Interparlamentarnu grupu BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) su izabrani: Nermina Ćemalović (SDP BiH), Salko Sokolović (SDA), Darko Babalj (SDS), Drago Kalabić (SNSD), Ismeta Dervoz (SBB BiH), Mato Franjičević (HDZ BiH), Azra Hadžiahmetović (S BiH) i Nermin Purić (DNZ BiH), dok su tri mjesta predviđena za članove iz Doma naroda PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću