MENI
20.7.2011

Susret predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ognjena Tadića s ambasadorom SAD-a u BiH


- Dobra atmosfera u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ohrabljuje istakao je predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić u razgovoru s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Patrickom Moonom. Pozitivna je stvar, dodao je on, da svi delegati i poslanici sa kojima sam do sada razgovarao žele doprinijeti rješenju problema. To znači da nas javnost može percipirati kao predstavnike koji stvari pokreću u pozitivnom pravcu.
Ambasador Moon pokazao je interes za političko stanje u Bosni i Hercegovini i mogućnostima kompromisa među političkim snagama oko formiranja novog Vijeća ministara.
Govoreći o obavezi implementacije presude "Sejdić - Finci" predsjedavajući Tadić je naglasio da nikome nije cilj diskriminacija ljudi koji se grubo nazivaju "ostali" i da to pitanje može biti relativno jednostavno riješeno. Kada je u pitanju donošenje Zakona o popisu stanovništva predsjedavajući Tadić upoznao je ambasadora Moona sa tim da je amandmanska faza produžena upravo zbog toga da bi se pronašlo rješenje za sporni član 48.
- Imam osjećaj da postoji politička volja da se ispuni i ovaj uslov za podnošenje zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa za prijem BiH u Evropsku uniju.
Predsjedavajući Tadić i ambasador Moon su saglasni da paralelno sa rješavanjem političkih pitanja snažnije nego do sada treba rješavati probleme u ekonomskom i socijalnom sektoru. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću